Miért ez a megoldása az alábbi fizika feladatnak?
Soros kapcsolásnál az áramerősség ........
Na ezen gondolkodj el egy ennek ismeretében
P = U * I
Szia!
Az izzók ellenállásait ki tudod számolni, ha normál körülmények között vannak használva.
P=U*I
5W=3V*I1
ebből I1=5/3 A
De U=I*R is igaz ekkor!
3V=5/3A*R1
R1=9/5 Ohm
A másik 10W-osra is ugyanígy kiszámolhatod az R-t.
R2=9/10 Ohm lesz az eredmény.
Ha ezeket sorba kötöd akkor az Re eredő ellenállás=27/10 Ohm.
Ha U=6V akkor a körben folyó áram eredő erőssége:
U=Ie*Re
6V=27/10 * Ie
Ie=60/27 A
Mekkora feszültség esik az 5W-oson?
U=Ie*R
U=60/27 * 9/5 =4V
Mekkora esik a 10 W-oson?
U=60/27 * 9/10 =2V
A valóságban nem ilyen egyszerű a helyzet! Az egyik az alapértékénél nagyobb terhelést kap, ezért jobban felmelegedik. Ha melegebb akkor az ellenállása is nagyobb mint a gyári érték! A másiknál éppen fordítva lesz.
Remélem jól számoltam!
Szia! Köszönöm, hogy ilyen részletesen levezetted! Leírom én is, hogy hogyan számoltam. Azt még meg tudnád mondani, hogy hol bukik meg a gondolatmenetem?
P=U*I
15=6*I
Ie=2,5A
P=I^2*R1
10=2,5^2*R1
R1= 1,6 Ohm
5=2.5^2*R2
R2=0,8 Ohm
U=I*R
U1=2.5*1,6=4V
U2=2,5*0,8=2V
Tanulságos összevetni azt, amit én írtam meg azt, amit #5 írt. Ugyanazt.
"vajon a nagyobb teljesítményűnek kisebb vagy nagyobb ellenállása van-e" kontra "Az izzók ellenállásait ki tudod számolni, ha normál körülmények között vannak használva. "
"nem is kell hozzá, egy ohm-törvényen kívül" kontra "a körben folyó áram eredő erőssége" és "Mekkora feszültség esik"
Így aztán nem igazán vártam volna el a faragatlan prosztó reakciót csak azért, mert nem írtam le a megoldást helyetted, hogy neked csak Ctrl C, Ctrl V legyen a dolgod.
" hol bukik meg a gondolatmenetem"
A második sorban, mert nem lehet így összeadni a két teljesítményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!