Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Határozza meg az y= 2x^2-4x-6...

Határozza meg az y= 2x^2-4x-6 egyenletű parabola fókuszpontjának koordinátáit?

Figyelt kérdés
Légyszi valaki lépésről lépésre?!:))

2018. febr. 27. 21:21
 1/3 anonim válasza:
59%

Sok bonyolult vagy inkább macerás módszer létezik, de én mutatok egy egyszerűt, amit a józan paraszti eszemmel indukáltam. Remélem az eredmény is jó lesz. :)

y = 2x^2 - 4x - 6

A parabola az egy függőleges szimmetrikus dolog, tehát a szélsőérték helye fölött (ha x^2 tényezője negatív lenne, akkor alatta lenne) a fókuszpont.

A szélsőérték helyét mindig az eredeti függvény deriváltjának zérushelyeivel kapjuk meg:

y' = 4x - 4 = 0

A megoldás:

x = 1

Most már van egy függőleges egyenesünk, ami áthalad a fókuszponton, most keressünk egy másik egyenest, és a két egyenes metszete fogja adni magát a fókuszpontot.

Ezt az egyenest képezzük úgy, hogy a parabola egyik szelő egyenesére olyan merőlegest szerkesztünk, ami a parabola és a szelő metszés pontján megy keresztül. Ez a legbonyolultabb rész, de annyira ez sem az.

Legyen ez a pont a (-1;0), ami egyébként pont egy zérushelye is az eredeti függvénynek. Ennek meredeksége:

y'(-1) = 4*(-1) - 4 = -8

Az ebből képzett merőleges egyenes egyenlete (azt remélem nem kell ecsetelnem, hogy képzünk merőleges egyenest):

e: y = -8x - 8 => merőleges e-re: f: y = x/8 - 8

Ennek metszete az 1-es helyen átmenő függőleges egyenessel az y(1) = -7.875

Remélem helyes eredményt adtam. Majd a többiek megmondják. :)

2018. febr. 28. 08:19
 2/3 anonim válasza:
39%

Remélem nem zavar be senkit, hogy e és f egyenesben ugyanazt az y függvényváltozót használtam, mint az eredeti függvényben.

Mint látod kevés számítás is elég, csak viszonylag sokat magyaráztam hozzá.

2018. febr. 28. 08:21
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom!❤:)))
2018. febr. 28. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!