Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek, Trigonometria! Segítesz?

Matek, Trigonometria! Segítesz?

Figyelt kérdés

hogyan kell kiszámolni ezeket?

cos*alfa*=0,4692 mennyi az alfa?

ctg*alfa*=3,456 mennyi az alfa?

(azt is írjátok oda hogyan kell beüti a számológépbe, légyszi) az elsőt asszem tudom, számológépbe shift cos 0.4692 kiadja az eredményt. de a kotangenset nem vágom :S

van egy X hosszúságú rúd. úgy süti meg a nap, hogy az árnyék hossza 3/4 a rúdhoz képest. milyen szögben süt a nap rá? (itt én olyan számításra gondoltam, hogy ha 45°ban süt rá akkor ugye 4/4 a rúd, szóval a 45°-ot osztom 4-gyel, majd szorzom 3-al de nem lett jó.

2010. jún. 7. 17:20
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az első:

A ctg-t a ctg = 1 / tg alapján lehet kiszámolni. Tehát kiszámolod a tg-t, és utána veszed annak a reciprokát.

A másik:

Egy háromszöged van, melynek

- egyik befogója a rúd hossza: x

- a másik befogója az árnyék: 3/4x.

Ekkor a derékszögű háromszögben fel lehet írni a tg(alfa)-t:

tg(alfa) = szemközti / melletti befogó, tehát

tg(alfa) = 1x/(3/4x). Mivel a feladat jellegéből adódóan az x nem lehet 0, ezért lehet egyszerűsíteni -->

tg(alfa) = 1 / 3/4 = 4/3, ami számológéppel számolva: 53,13°

2010. jún. 7. 17:52
 2/2 A kérdező kommentje:
köszi
2010. jún. 7. 18:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!