11. -es kémiaházi. Segítesz?
Egyértelmű, hogy amelyiknek nagyobb a tömeg%-a, abban van a több oldott anyag. A tömeg% megmutatja, hogy hogy az oldathoz képest mekkora az oldott anyag százalékban kifejezve.
Oldat -> 100%
a tömegszázalék az oldott anyag
Tömegszázalék=oldott anyag tömege/oldat tömege. 200 g oldat tömege, ennek a 4%-a metanol, csak százalékot kell számolnod. Ugyanígy a másiknál.
Így szépen kijön, hogy az oldatokban hány g metanol ill. etanol van.
De ha logikusan nézed, van 2 ugyanolyan tömegű oldatod, ebből az elsőnek 4%-a oldott anyag, a másodiknál 11,5%. Na vajon melyik a több? Ne ijedj meg a szerves kémiától, itt tök lényegtelen, hogy mi az oldott anyag.
Ez szrintem metanol oldat meg etanol oldat akar lenni.
200g 4%-os oldatban van 8g oldott anyag, ami a mi esetunkben metanol. A metanol moltomege 32 g vagyis ez 0,25 molnyi anyag.
200g 11,5%-os oldatban van 23 g oldott anyag, ami az esetunkben etanol. Az etanol moltomege 46g, vagyis ez 0,5 mol anyag.
Ennek megfeleloen az etanol oldatban volt tobb oldott anyag.
Ha rosszul ertettem a kerdesedet es valoban metan es etan oldatrol van szo, akkor:
200g 4%-os oldatban van 8g oldott anyag, ami a mi esetunkben metan. A metan moltomege 16 g vagyis ez 0,5 molnyi anyag.
200g 11,5%-os oldatban van 23 g oldott anyag, ami az esetunkben etanol. Az etan moltomege 30g, vagyis ez 23/30 mol anyag, ami meg mindig azt jelenti, hogy az etan oldatban van tobb etan molekula.
Hat ezt egy kicsit trukkosebben is lehetett volna kerdezni, pl 10%-os metanol oldatban tobb a metanol molekula mint a 11%-os etanolban, dehat istenem nem vezethet minden feladat meglepo eredmenyre.
igen,elírtam.
köszönöm nagyon szépen a válaszaitokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!