Nem voltam suliban 2 hetet, baleset miatt. Holnapra kész kell lennie 5 feladatnak. Hogyan kell megcsinálni?
1.) Ábel 15 óra alatt tudja felásni a kertet. A kert mekkora részét tudja felásni 1 óra alatt; 5 óra alatt?
2.) Egy árkot egy ember 4 óra alatt, fia 6 óra alatt ásna ki egyedül. Hány óráig tart az árok elkészítése, ha együtt dolgoznak?
3.) Egy medencét egy csap 15 perc alatt tölt meg. A kifolyón 18 perc alatt ürül ki a tele medence. Hány perc alatt telik meg a medence, ha a feltöltés közben a kifolyót is nyitva felejtik?
4.) 4 lány 3 óra alatt 720 kg almát szed le. Ugyanilyen tempóban hány kg almát szed le 5 lány 2 óra alatt?
5.) Egy háromszög egyik szöge 60°-os. A másik két belső szög kiegészítő szögeinek aránya 3:5. Határozzuk meg a háromszög belső szögeit.
Két természetes szám aránya 1:3. Ha az első számot harmadára változtatjuk, a második számot pedig hattal növeljük, akkor az arány 1:10 lesz. Melyik ez a két szám? << ezt leírom, hogy hogyan kell megcsinálni.
A két szám legyen x és y.
Tehát:
x:y=1:3
Második lépésben az egyik számnak a harmadát kell venni a másikhoz meg hozzá kell adni hatot. Ekkor a két szám aránya 1:10 lesz.
Vegyük azt, hogy x/3 és y-6
Az első egyenletből kitudjuk fejezni, hogy 3x=y. Amit majd be kell helyettesíteni a következő egyenletbe:
Tudjuk, hogy (x/3):(y-6)=1:10
Most pedig be kell helyettesíteni.
(x/3):(3x-6)=1:10
Innen pedig egy laza csuklómozdulattal ki lehet számolni, hogy x=18. Majd behelyettesítesz az első egyenletbe és kijön, hogy y=54
levezettem az ötös feladatot, biztos, hogy jó, csak nem tudom sikerül-e érthetően elmagyaráznom.
Kezdjük az elején.
1. tegyük fel, hogy alfa=60°
2. alfa+béta+gamma=180°, tehát béta+gamma=120°
3. A kiegészítő szög és a belső szög összege 180°, a három kiegészítő szög összege egyenlő a belső szögek összegének kétszeresével, tehát 360°
4. az alfa kiegészítőszögét jelöljük alfa vesszővel.
5. alfa+alfa'=180°, ergo alfa'=120°
6. mivel a kiegészítőszögek összege 360°, akkor a béta'+gamma'=240°
7. béta':gamma'=3:5
8. béta'+gamma'=240°, tehát 240°-ot fel kell osztani 3 az 5höz arányban.
9. 8x=240°, x=30° -> béta'=3x=90° -> béta=90
10. gamma'=5x=150°-> gamma=30°
És minden teljesült minden összefüggés, azt hiszem. Hacsak nem számoltam el magam így hajnaltájban.
*visszakullog a marketinghez*
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!