Hogyan kellene megoldani ezt a szélsőértékes példát?
Vizsgára kellene, eddig mindig szépen ki lehetett fejezni és abból számolni tovább. Most csak le tudtam deriválni parciálisan x-re és y-ra. Nem tudok kiemelést végezni, hogy zárójelen belül ne maradjon ellentétes tag.
Ha valaki megnézné, nagyon hálás lennék!
Ebből a 6-os feladat.
Leírom, akkor mi nem világos.
Parciálisan ugye x és y szerint deriválom az f fv-t.
X-re ezt kapom y^2-2xy^2-2y^3 és Y-ra ezt kapom 2xy-2x^2y-6xy^2.
Stacionárius pontokat kellene meghatároznom, ami ugye x és y értéke.
Ezt nem tudom megoldani, összevontam a két egyenletet, de ezt kapom 4xy-4x^2y-6y^2+12y^3 = 0.
Ha átrendezem y(4x-4x^2-6y+12y^2)=0 ebből szintén nem tudomm, hogyan kapom meg x-t és y-t.
Ugye megvan a kikötés, hogy mindkettő 0-tól nagyobb. Ha még ez nem is lenne akkor is tanácstalan vagyok.
Miért vontad össze? Ne vond össze. Ha meg kell oldanod egy egyenletrendszert, azt nem úgy csinálod, hogy összeadod az egyenleteket.
Emeld ki mindegyikből azokat a tényezőket, amelyeknek a tartományon kívül van csak gyöke, 1-1 lineáris tagod fog maradni.
De miért adod össze? Mondtam már, hogy ne add össze. Hogyan oldunk meg lineáris egyenletrendszert?
Nem jó se az 1/2, se az 1/6.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!