Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizikások! Elakadtam. Hogy...

Fizikások! Elakadtam. Hogy számíthatnám ki a V-t?

Figyelt kérdés

A feladat:

Egy mozgó testet 10 N nagyságú erő 5m hosszúúton lassít. Mennyi a testen végzett munka? Mennyivel változott a test mozgási energiája? Milyen irányú az erő mozgás irányához viszonyítva?

Eddig jutottam el:

F= 10 N

s= 5m

W= F x s

W= -50 J

A test mozgási energiájának képlete: Em= 1/2m x v négyzet

Az adatok alapján hogy kaphatom meg a V-t?

2010. máj. 16. 13:55
 1/3 anonim ***** válasza:
Szerintem a test mozgási energiája annyival változik, amennyi a testen végzett munka. Nem kell v-t számolni.
2010. máj. 16. 14:01
 2/3 anonim ***** válasza:
A mozgási energia az a munka, ami a test felgyorsításához szükséges volt. Na most, ha lassítjuk a testet, akkor a közben végzett munkát egyszerűen le kell vonni belőle. SZERINTEM.
2010. máj. 16. 14:14
 3/3 anonim ***** válasza:

kéne még egy pár infó. Mekkora a mozgó test tömege? Van-e súrlódás.

A sebességet úgy kaphatod meg, hogy tudod, hogy mikor s=0-val akkor a mozgási energiája Em1=(m*v^2)/2. Amikor az s=5-el akkor feltételezem, hogy a test megáll ezért a mozgási energiája Em2=0-val. Ez az energia nem veszhetett el csak úgy, ez a lassításra fordult. Azaz a lassító erő munkája nyelte el. Plusz a súrlódásé ha van.

Szal Em2-Em1=W. Az Em1-et és a W-t képletként egyenlővé teszed, és ebből kifejezed a v-t. Csak az a baki, hogy nem ismerem a tömeget. Ha ismerném a súrlódást a tömeg leegyszerűsödne. Szóval vagy a tömeg vagy a súrlódás kéne.

2010. máj. 16. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!