Mi ennek a matek feladatnak a megoldás? Kedden érettségizek.
Számítsa ki a következő vektorok skaláris szorzatát!
Határozza meg a két vektor által bezárt szöget!
a:(5;8) b(-40;25)
Pont ma csináltam ilyeneket. :)
A 11. osztályos tankönyvben a 196. oldalon a 3. példa ilyen. Nagyon érthetően leírja.
tök egyszerű:
Adott két vektor:
v1(x1,y1)
v2(x2,y2)
Ekkor két képlet van a sakláris szorzatukra:
v1*v2=x1*x2 + y1*y2
v1*v1=|v1|*|v2|*cos(fí)
Az első képlet simán kiszámolható, hisz minden megvan hozzá, ez alapján a Te példádnál:
skaláris szorzat=5*(-40)+8*25=-200+200=0
Ez alapján pedig a második képlet:
0=|v1|*|v2|*cos(fí)
És mivel se v1 se v2 hossza nem nulla ezért ez a szorzat csak úgy lehet nulla, ha cos(fí) nulla, nulla pedig a pi/2+k*pi (k eleme egészek) szögeknek a koszinusza.
Tehát a válasz a kérdésedre:
a skaláris szorzat 0
a bezárt szök pi/2=90 fok
"..v1*v1=|v1|*|v2|*cos(fí).."
ezt a részt elírtad ugye??
v1*v2=... ugye? Mert nem vagyok jó matekból, de számomra így logikus
Persze, úgy van, elnézést. Ez a jelölés (v1*v2) amúgy a v1 és v2 vektorok skaláris szorzatát jelöli.
Fontos, hogy írásban ezt egy pöttyel jelöld, mint szorzást, mert az kereszttel (×) jelölt szorzás vektorok esetén mást jelent (vektoriális szorzás, úgy tudom középiskolában nem tananyag).
Megjegyzés:
amúgy v1*v1=|v1|^2, hiszen a közre zárt szög ekkor 0 fok, aminek a cosinusa 1, tehát a cos(fi) tag eltűnik, hisz szorzásban az 1 az egységelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!