Van-e olyan véges csoport, amelyben pontosan a,2016 b,2017 másodrendű elem van? Bizonyítás?
Igen, a) D63 x (Z2)^5, b) D2016
Dn-nel a 2n elemű diédercsoportot jelölöm, Zn-nel pedig az n elemű ciklikust.
Azt hittem, ide már befejeztem a válaszolást. Pedig még privit is írtál... 2016 nem lehet, mert ez egy páros rendű csoport, mivel van páros rendű eleme, és így a Sylow-tétel szerint a kételemű részcsoportjainak a száma páratlan. A kételemű részcsoportjai pedig pontosan azok a részcsoportok, amelyek az egységelemből és egy másodrendű elemből állnak, azaz pont ugyanannyian vannak, mint a másodrendű elemek.
#3, Cauchynak nincs olyan tétele, amit idézel. A hozzá legközelebbi Cauchy-tétel azt mondja, hogy ha egy véges csoport rendje osztható egy p prímmel, akkor van benne p rendű elem.
Nem csak hogy lézetik, de, -1 mod p ilyen eleme van (0 mod p, ha az egységelemet is beleszámoljuk).
Ha meg van benne legalább 1 db 2-rendû elem, akkor a csoport elemszáma páros.
Például Z3-ban a 3-rendû elemek száma 2 = -1 mod 3.
És az elõbb vezettem le a Sylow-tételbõl, annyira igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!