Valaki tud segíteni egy egyszerű másodfokú egyenletben?
A segítségeteket kérném, szeretnék segíteni a húgomnak matematikában, de a matek sosem volt az erősségem, és hogy megmondjam őszintén ahogy leérettségiztem el is felejtettem még a legegyszerűbb dolgokat is. :-( Ha valaki tud (márpedig szerintem rajtam kívül vannak egy páran akik tudják :-) ) kérem segítsen, hogy megpróbáljam elmondani neki, hogyan kell megoldani. Köszönöm a válaszotokat!
Tehát a példa a következő: x2(négyzeten)+ 2x-3=0
a másodfokú megoldóképletbe kell behelyettesíteni.
egyszerűen a b plusz/mínusz gyökalatt képletbe behelyettesítesz. és kb ennyi :)
-2+/-gyök alatt: 4+4x2x3 osztva az egész 4gyel
szóval x= 0.82 és -1.82
tehát itt: (-2 plusz/mínusz gyökalatt(2 négyzet-4x -3)) /2=
1 vagy -3
Ne haragudjatok, megnéztem a wikipediat, és próbáltam leírni képletbe amit mondtatok, de még mindig nem értek egy kukkot sem belőle :-( Sorry, hogy ilyen értetlen vagyok.
De köszönöm mindenkinek aki megpróbálta felvilágosítani az értelmem! :-)
No, akkor mégeszer (a wiki-s, ill az 1, -3 megoldásos vagyok)
a másodfokú egyenletben van 3 féle tag.
ami után az ismeretlen (x) a négyzeten van, ami után x van, és ami után nincs x. Ha valamelyik kimarad, akkor annak az együtthatója 0.
tehát:
a szor x négyzet meg b szer x meg c=0
formára kell hozni az egyenletet.
az a,b,c ők számok
aztán fogod a számokat, és behelyettesítesz a képletbe. ez elég egyértelmű, kivéve talán a +/- részt
kétszer végzed el a behelyettesítést, egyszer úgy hogy kivonást végzel az a és a gyök között, egyszer pedig összeadást.
ha még mindig nem érted, megpróbálom másképp :)
Igen, odáig én is eljutok, hogy az a,b,c-ket behelyettesítem, de nem jutok egyről a kettőre. A megoldásoddal meg nem ellenkezni akarok, mivel nem sokat értek hozzá, de ha a 0,82 leellenőrzöm visszafele behelyettesítem az x helyére, akkor semmiképp nem jön ki. :-(
Vagy én nem csinálok valamit jól! Nem is értem hogy érettségiztem 3masra. :-P Főleg hogy mind a 4 évben 2-es voltam :-)
Köszi az igyekezeted! Ha van még hozzá türelmed elfogadom az általad említett másik magyarázatot.
nem 0,82 az mo, hanem 1 és -3
tehát: (-2+ gyök(2négyzet-4x -3))/2
tehát a gyök alatt 4+12=16 áll, aminek a gyöke 4
(-2+4)/2=1
(-2-4)/2=-3
szerintem az lehet a gond, h nem jó együtthatókat helyettesítesz be.
a=1
b=2
c= -3
ügyelni kell arra is h kivonás vagy összeadás van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!