Hogyan lehet levezetni az általános harmadfokú egyenletből azt a képletet, amivel az összeget szorzattá alakítjuk?
Wikipédián fönnt van, kivételesen helyesen. A lényeg, hogy teljes köbbé kell alakítani.
Hosszú levezetés, papír, toll elővenni, kb. 3 oldal számítás.
Hát persze időigényes. Én évekkel ezelőtt megcsináltam ugyanezt, több oldal levezetés, de megoldható a teljes köbbé alakítás.
Talán linkeld be, hogy melyik részénél akadtál el. Habár ez az egész végülis egyszerű klasszikus "fapados" algebra...
Felírtam egy 16 ismeretlenes 10 egyenletes egyenletrendszert. Az x tényezős tagok együtthatói megegyeznek.
a=e*g*i, b=e*g*j+e*h*i+f*g*i, c=e*h*j+f*g*j+f*h*i, d=f*h*j,
e=alfa*a, f=beta*b, g=gamma*c, h=delta*d, i=epszilon*a, j=eta*b
Egyébként már rájöttem, hogy nem tudom a görög abc-t és keverem a két betűt egymással.
A következő egyenlet jött ki az együtthatók közötti összefüggésre:
beta * epszilon * (+-gyök((alfa * gamma^2 * epszilon * c)/(alfa*beta*gamma*delta^2*epszilon*c^2-alfa*delta^2*eta-beta*delta^2*epszilon ))) = alfa^3*gamma*epszilon^3*c^3-alfa*gamma*eta*c + beta*gamma*eta*c
Látható, hogy csak a c együttható van az egyenletben. Ezt kellene kifejezni, de ez is harmadfokú.
Nagyon sok levezetésem van. Van egy másik, ami majdnem jó, csak az a baj vele, hogy sehogy nem jön ki ellenőrzéskor.
Van egy olyan levezetésem is, amikor több ismeretlent helyettesítek be az egyenletekbe. Kiesik egy csomó együttható.
Az általánosított levezetés szerint az egyenlet gyöktényezős alakja:
(x-K)*(x-L)*(x-M)=0.
K,L,M a gyökök. Ezek a Cardano-formula szerintiek, ami levezethető, mondom a wikipédián ez meg van.
Tény, hogy sok munka a levezetés, de mindenesetre K,L,M értékére adható explicit képlet, amelyben csak a,b,c,d szerepel.
Javaslom tekintsd át a wikipédiás levezetést, abból vissza tudod kalkulálni, hogy hogyan kell teljes köbbé alakítani.
Megjegyzem, általában nem szoktam ajánlani a wikit, de ebben az esetben kivételes helyes ami ott van.
Mellesleg gondold meg, a másodfokú egyenlet levezetésében is teljes négyzetté alakítunk, harmadfokúnál is így van ez, csak most teljes köbbé kell alakítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!