Jó matekosok! SOS. Mitől függ hogy milyen egyenlettel számolunk?
3. 4. feladatban nem értem hogy jön képbe a pitagorasz.
Illetve hogy végül kell-e osztani, az határozza meg, hogy az x vagy szám van-e nevezőbe? (ha x-el szorzunk utána kell még osztani, számnál lehet szorozni és egyből lesz eredmény.)
3. feladatnál veszed az alfa szög (23°) szinuszát, ugye ahogy azt írja is, az y/12. Megszorzod a szinuszt 12-vel, így megkapod az a oldal (y) hosszát.
Utána lehetne igazából tangenssel, kotangenssel és koszinusszal is számolni a másik oldal hosszát, de az egyszerűség kedvéért inkább Pitagorasz-tételt alkalmazott a tanár.
Ugye onnantól kezdve egyszerű a dolog:
x^2+4,69^2=12^2
Innen már csak rendezni kell az egyenletet.
Az utolsót amit írtál én nem tudom értelmezni, hogy mire gondoltál. Az x meghatározása a cél. 2-4-ig ugyan azok vannak megadva, annyi különbséggel, hogy más számok vannak. Itt azt mutatják, hogy háromféleképpen is meg tudod határozni az x értékét. Mivel derékszögű háromszögről van szó:
2.) Definíció szerint a megadott szög koszinusza = szög melletti befogó / átfogó. Felírva formálisan: cos 52,5 = x/4,7. Számológéppel kiszámolod a cos 52,5-öt, majd átszorzol 4,7-el, hogy x-et ki tudd fejezni.
3.) - 4.)
Teljesen ugyan az a kettő, csak más számokkal. Ezek alapján úgy is eljárhatsz, hogy kiszámolod az y értékét, majd, mivel derékszögű a háromszög, pitagorasz tételével adódik majd x. A megadott szög szinusza definíció alapján szög szinusza = szöggel szemközti befogó / átfogó, vagyis:
sin 23 = y / 12
A 23 szinuszát kiszámolod számológéppel, majd 12-vel való átszorzás után kifejezed az y értékét, y = 10. S mivel derékszögű a háromszög: y^2 + x^2 = 12^2, behelyettesítve, átrendezve majd gyököt vonva adódik az x értéke, x = 11,05.
Köszi, de azt én is látom, hogy kell csak azt nem értem miért? :/ Mitől függ hogy x vagy : ?
És miért csak ezeknél alkalmazott pitagoraszt?
Kicsit szétszórt vagyok... :)
Ha valami nem világos kérdezz nyugodtan.
Mitől függ, mitől függ...Hát erre mit mondjak? :)
3.) példa alapján:
sin 23 = y/12 <== ez világos a szinusz definíciója alapján
aztán mivel sin 23 az kb= 0,3907. Ezt beírjuk a helyére:
0,3907 = y/12 <== itt y/12 van. Ez jó nekünk? Hát nem, nekünk nem az y oldal 12-ed része kell, hanem maga az y. Ezért mindkét oldalt beszorozzuk 12-vel, és kapjuk, hogy y = 4,69
Aztán pit. tétel miatt: y^2 + x^2 = 12^2
y-t beírjuk, s a 12-t négyzetre emeljük, kapjuk, hogy
22 + x^2 = 144 <== kivonunk 22-t, s mivel x^2 van, ezért gyököt is vonunk. Kapjuk, hogy x = 11,05
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!