Tudtok írni egy részletes megoldásmenetet?
Figyelt kérdés
Egy parkbeli szökőkút medencéjének alakja szabályos hatszög alapú egyenes hasáb. A szabályos hatszög egy oldala 2,4 m hosszú, a medence mélysége 0,4 m. A medence alját és oldalfalait csempével burkolták, majd a medencét teljesen feltöltötték vízzel. b) Hány m2 területű a csempével burkolt felület, és legfeljebb hány liter víz fér el a medencében?2016. ápr. 7. 18:56
2/9 anonim válasza:
Területképlet kell:
A medence belső felülete = a hatszög területe + 6 db téglalap területével. A téglalapok oldalai 2,4m és 0,4m. Remélem "látod".
A medence térfogata = a hatszög területe * magasság.
A magasság a 0,4m
Ezt még át kell váltanod literbe: 1m^3 = 1000l
4/9 A kérdező kommentje:
Igazából a problémám az, hogy én a hatszög területét úgy akartam kiszámolni, hogy felosztottam háromszögekre és a belső szöge egy háromszögenk 60˙vagyis van 6 darab egyenlő szárú háromszögem. 2,4 méteres oldalhoz gyök három a magasság és akkor a hatszög területe 6*2,4*gyök3/2 nem?
2016. ápr. 7. 21:19
5/9 A kérdező kommentje:
mert a megoldókulcsban 6*2,4^2*gyök3/4 volt és nem értem miért.
2016. ápr. 7. 21:20
6/9 anonim válasza:
7/9 anonim válasza:
De egyébként a függvénytáblázatban megvan simán a hatszög területe is. Csak a saját dolgodat nehezíted ha háromszögekre osztogatod, több helyen eshetsz hibába.
8/9 tatyesz válasza:
Van egy ilyen területképlet: T=absinγ/2
Mivel szabályos háromszögről van szó, minden oldala 2,4, és minden szöge 60°. Ezért:
T=2,4*2,4*sin60°/2
9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2016. ápr. 8. 21:33
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!