Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tudnál ebben segíteni? Fizika

Tudnál ebben segíteni? Fizika

Figyelt kérdés

(Zárójelbe írtam azt, amit én gondoltam.)

-Mi az elektromágneses indukció létrejöttének a feltétele? (Ez jó?: elektromos áram csak akkor jön létre a tekercsben, ha rúdmágnest mozgatjuk benne)

-Igaz/Hamis

Az indukált feszültség független a tekercs

menetszámától. (hamis)

Az indukált áram iránya mindíg olyan, hogy mágneses

hatásával akadályozza az indukciót létrehozó változást.

Az indukált feszültség annál nagyobb, minél gyorsabban mozgatjuk a mágnest a tekercsben. (igaz)

-Milyen berendezéseket neveznek transzformátornak?

Milyen részei vannak?

-Írj példát váltakozó áramú áramú áramforrásokra.

Milyen fizikai jelenség alapján működik?

-Létrejön-e elektromágneses indukció, ha

egy tekercshez mágnesrudat közelítünk? (nem)

egy tekercs előtt mágnesrudat forgatunk? (igen)

egy mágnesre tekercset húzunk? (igen)

-Rajzolj le egy transzformátort és írd be az alkotórészek nevét!

(alkotórészek: primer&szekunder tekercs, vasmag)

-Hogyan érhető el, hogy a 230V-os hálózati feszültséget

felére csökkenthessük? Mi a neve ennek a változtatásnak?

(a változás neve: letranszformálás)

-Hogyan érhető el, hogy a 24V-os váltófeszültséget

ötszörösére növeljük? Mi a neve ennek a változtatásnak?

(a változásneve: feltranszformálás)

-Ismertesd az automata biztosíték működési elvét!

-Ismertesd az elektromos csengő működési elvét!

- Egy diavetítő 6V-os izzó lámpáját 230V-os hálózati

áramforrásról üzemeltetjük. Hány menetes a

transzformátor szekunder tekercse, ha a primer tekercs

menetszáma 6000?

A válaszokat előre is megköszönöm!

2010. ápr. 4. 20:24
 1/5 A kérdező kommentje:
Igen, azt tudom, csak olvastam egy kérdést és azután jutott eszembe, hogy én is szeretnék írni, csak akkor már benne voltam ebben a témakörben és úgy kattintottam rá. De légyszi ne térjünk el a témától!
2010. ápr. 4. 20:42
 2/5 A kérdező kommentje:
Elnézést, csak először véletlenül a család témához írtam, és azután írtak egy kommentet, csak mire írtam rá választ, addigra már át lett rakva a megfelelő témakörbe.
2010. ápr. 4. 20:44
 3/5 anonim ***** válasza:

Elektromágneses indukcióról akkor beszélünk, ha vezetőt mágneses változó térnek teszünk ki, nem kell rúdmágnesnek lenni, lehet tekercs, patkómágnes, vagy akár a vezető (tekercs) is mozoghat

"Az indukált feszültség független a tekercs

menetszámától. (hamis)" - hamis

"Az indukált áram iránya mindíg olyan, hogy mágneses

hatásával akadályozza az indukciót létrehozó változást. " - igaz

"Az indukált feszültség annál nagyobb, minél gyorsabban mozgatjuk a mágnest a tekercsben. (igaz) " - igaz

"-Milyen berendezéseket neveznek transzformátornak?" - (most csak saját szavaimmal) olyan eszközt, mely az elektromos áram átalakítására, transzformálására használnak

Egy általános transzformátor 3 részből áll: Primer tekercs (ahol belevezetjük a váltakozó áramot) vasmag (nem feltétlen van benne, de az ipari transzformátoroknál használják, felerősíti a mágneses hatást) szekunder (amiben indukálódik az áram)

"-Írj példát váltakozó áramú áramú áramforrásokra. " - például a generátorok

Úgy működnek, hogy van bennük egy tekercs (állórész), illetve egy forgórész, amely benne forog, egyszer a déli, illetve egyszer az északi része a mágnesnek kerül a tekercs közelében, ezáltal az áram iránya mindig megfordul (ez csak elméleti felépítés, a valóságban több tekercs van, és a mágnest pedig tekercsekkel helyettesítik).

"-Létrejön-e elektromágneses indukció, ha

egy tekercshez mágnesrudat közelítünk? (nem) " -igen

"gy tekercs előtt mágnesrudat forgatunk? (igen) " - igen, ha változik a mágneses tér

"egy mágnesre tekercset húzunk? (igen) " -igen

"-Rajzolj le egy transzformátort és írd be az alkotórészek nevét!

(alkotórészek: primer&szekunder tekercs, vasmag) " -

[link]

"-Hogyan érhető el, hogy a 230V-os hálózati feszültséget

felére csökkenthessük? Mi a neve ennek a változtatásnak?

(a változás neve: letranszformálás)" - igen, letranszformálás

"-Hogyan érhető el, hogy a 24V-os váltófeszültséget

ötszörösére növeljük? Mi a neve ennek a változtatásnak?

(a változásneve: feltranszformálás) " - igen, feltranszformálás

"-Ismertesd az automata biztosíték működési elvét! " - van benne egy tekercs, illetve egy fémkar, mely normál állapotban zárja az áramkört (azaz folyik az áram), ahogy a tekercsben egyre több áram kezd átfolyni, egyre erősebb lesz a mágneses tere, végül magához vonzza a fémkart, ezzel megszakítva az áramkört (illetve egy rugó miatt úgy is marad, addig, amíg újra nem aktiválják manuálisan), de itt egy link, a részletesség kedvéért:

[link]

"-Ismertesd az elektromos csengő működési elvét! " - van benne egy terkercs, egy rugó, illetve egy fémharang (vagy hogy nevezik), amikor rákapcsoljuk az áramot, az a tekercsben mágneses teret kelt, a fémlapkát a rugóval együtt magához vonzza, ami nekiütődik a harangnak (csengőnek), de eközben megszakad az áramkör, ezért a rugó visszahúzza, ahol újra záródik az áramkör, és kezdődik előröl.

[link]

"- Egy diavetítő 6V-os izzó lámpáját 230V-os hálózati

áramforrásról üzemeltetjük. Hány menetes a

transzformátor szekunder tekercse, ha a primer tekercs

menetszáma 6000? " -

6/X = 230/6000 -> 6*6000 = 230*x

156,5 menet megközelítőleg

2010. ápr. 5. 00:37
 4/5 anonim ***** válasza:
Nehéz a fizika.
2012. jan. 21. 18:35
 5/5 A kérdező kommentje:
nem az, hogy nehéz, hanem nem szeretem az elektromosságot... mondjuk most nem tanulok, majd jövőre lesz fizikám
2012. febr. 9. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!