Segítenél matekháziban?

Figyelt kérdés

Milyen magas hegy tetején áll az a 35 m magas kilátótorony, amelynek alját 13, tetejés 14,5 fokos emelkedési szögben látni?

[link] eddig jutottam, tudom, hogy szögfüggvénnyel kéne megoldani, de így, hogy nem tudom a távolságot, megoldani sem tudom...

2010. ápr. 2. 18:16
 1/8 A kérdező kommentje:

*tetejét

a megoldást nem kell egyébként leírni, elég ha valami fogódzót adtok, hogy hogyan indulhatnék el...

2010. ápr. 2. 18:18
 2/8 anonim ***** válasza:
hát én próbálkoztam,d e nem igazán jött össze, úgyhogy csak arra lennék kiváncsi, hogy hanyadikos vagy?mert én 9.-es..és kicsit magas ez nekem pedig tagozatos vagyok.
2010. ápr. 2. 19:07
 3/8 A kérdező kommentje:
10, és én is tagozatos vagyok, de egyszerűen nem tudom :S
2010. ápr. 2. 19:25
 4/8 anonim válasza:

Nem jó a rajzod. A 35m alul van, mert az a hegy:

[link]

Az 'y'-t ki tudod számolni, mert ismered a szöget és a vele szembeni befogót, így tangens függvénnyel megadható az 'y'.

Ezután, ha tudod az 'y'-t, ki tudod számolni a 35+x-et, szintén tangens függvénnyel (a szög ez esetben ugye 14,5 a 13 helyett)

Innen szerintem megoldod :)

2010. ápr. 2. 20:01
 5/8 anonim ***** válasza:

Ki mondta, hogy az a hegy? a Kérdésből világosan kiderül, hogy az a torony.

Én úgy csinálnám, hogy az x-et és a 35-öt egy közös betűvel jelölnék például z-vel. Illetve a távolságot, a vízszintes oldalát a háromszögnek mondjuk egy y-al.

Ekkor tanges függvénnyel megadhatóak az összefüggések, melyek szerintem egy egyenletrendszerhez vezetnek:

az első ilyen lesz:

tg 13 = (z-35)/y

másik

tg 14,5 = z/y

Azt hiszem ezek lesznek, ennek alapján ki kell fejezni az egyiket, akkor csak egy változó lesz, és ha minden jól megy megkapod vagy a távolságot y (ami alapján már csak egy tg és megkapod, vagy a z-t, ekkor kivonsz belőle 35-t és megvan).

(nem számoltam utána, de elvileg hasonlóképpen kell)

2010. ápr. 2. 20:08
 6/8 anonim válasza:

20:01 vagyok.

Bocsi, ezt benéztem, pedig valóban értelmesen le van írva... bamba voltam :D

2010. ápr. 2. 20:13
 7/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a segítséget mindenkinek :)
2010. ápr. 2. 21:30
 8/8 anonim válasza:

303,333 méteres, mivel a szögek és az oldalak arányosak.

igy 1,5 / 35 = 13 / x

innen x = 35*13 / 1,5 = 303,333

2010. ápr. 4. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!