Tgx+ (1/cos^2x) =3 Tudtok írni megoldasmenetet?
tg(x) + 1/cos²(x) = 3
tg(x) + (sin²(x) + cos²(x))/cos²(x) = 3
tg(x) + sin²(x)/cos²(x) + cos²(x)/cos²(x) = 3
tg(x) + tg²(x) + 1 = 3
tg²(x) + tg(x) - 2 = 0
Másodfokú egyenlet tg(x)-re.
Ne feledkezz meg a kikötésekről!
Kicsit egyszerűbben:
Mivel
cos²x = 1/(1 + tg²x)
ezért
1/cos²x = 1 + tg²x
Az a különbség, hogy én szájbarágósan részletezem az átalakítás lépéseit.
Ha a cos²x = 1/(1 + tg²x) összefüggés a kérdezőnek is annyira nyilvánvaló lenne,
akkor biztosan nem tette volna ki a feladatot.
Minden tiszteletem a tudásodé és a segítőkészségedé, de halkan megjegyezném, hogy
1. ha a sinx/cosx = tgx és a sin²x + cos²x = 1 összefüggés a kérdezőnek annyira nyilvánvaló lett volna, nem teszi ki a feladatot
2. mivel ez az eset nem áll fenn, a szájbarágást lehetett volna azzal fokozni, hogy az egyes átalakításokat megmagyarázod.
Elég lett volna annyit írni, hogy próbálja meg azonos szögfüggvényekre átírni a kifejezést, és szóljon, ha elakadt.
Szerintem aki ennyire lusta gondolkodni, talán hasznosabb rávezetni a megoldásra, mint helyette elvégezni.
Az említett
sin²(x) + cos²(x) = 1 és
tg(x) = sin(x)/cos(x)
össszefüggések ismeretét tartom a minimális tárgyalási alapnak. Ha ennyit sem tud valaki, akkor inkább nem avatkozom be.
A szájbarágást a hosszadalmas magyarázgató szöveg helyett, inkább a lépések részletes leírásával igyekszem lebonyolítani. Nagy ugrások helyett egy-egy kisebb lépés könnyen megérthető. (Legalábbis azok számára, akik tényleg meg akarják érteni.)
sin²(x) + cos²(x) = 1 kétirányú utca.
sin²(x) + cos²(x) helyére egy 1-est beírni nem nehéz, ezt illik felismerni.
Viszont egy közönséges, szimpla "1"-es helyébe beírni a négyzetöszeget, az már ötletnek nevezhető.
Ez volt a feladat tanulsága, ami sok egyéb trigonometrikus feladatnál is elsüthető.
Szerintem a kérdező ezentúl hasonló helyzetben felismeri az előző hsz-okban javasolt ötleteket.
Gyakori, hogy valakinek tangens-fóbiája van és minden tg-t gyorsan átalakít sin/cos-sá, a ctg-ekről nem is beszélve. Pedig sokszor - a kérdésednél is - épp fordítva érdemes eljárni, pl.:
8sin²(x) + 7sin(x)cos(x)+ 6cos²(x) = 5
8sin²(x) + 7sin(x)cos(x)+ 6cos²(x) = 5(sin²(x) + cos²(x))
3sin²(x) + 7sin(x)cos(x)+ cos²(x) = 0 | /cos²(x) !!!
(Közben a cos(x)=0 lehetőségét is meg kell vizsgálni!)
3tg²(x) + 7tg(x) + 1 = 0
stb.
Érdemes jóba lenni a tangenssel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!