Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek házi. Sikerül megcsinálni?

Matek házi. Sikerül megcsinálni?

Figyelt kérdés
Ez a feladat lesz a matek dolgozatban és nem tudom megcsinálni. Kérem írjátok le részletesen hogyan kell megcsinálni. feladat: Egy henger alakú hordó alapkörének átmérője 40 cm, magassága 80 cm. Hány literes a hordó?
2010. márc. 30. 21:34
1 2
 1/11 anonim válasza:
talán egy kis pitagorasz tétel kellene hozzá? :D
2010. márc. 30. 21:42
 2/11 A kérdező kommentje:
valami olyasmi..... de nem tudom. még van egy feladat remélem valakinek sikerül megcsinálni valamelyiket. Egy kúp alkotója 2,5 cm. Az alapkör területe a palást területének 80%-a.Mekkora az alapkör sugara? Mekkora a kúp felszíne? Mekkora a kiterített palást körcikkének középponti szöge? Mekkora a kúp magassága és térfogata?
2010. márc. 30. 21:47
 3/11 anonim ***** válasza:
Tejóisten most ezen mi a nehéz? Kiszámolod a henger térfogatát (függvénytáblázatban ott a képlet, hacsak nem vagy ált.sulis) és átváltod a köbmétert literre.
2010. márc. 30. 21:51
 4/11 anonim ***** válasza:
Második feladat. Ez is két képlet (forgáskúp felszíne és térfogata, függvénytáblázat...). A kiterített dolog cseles benne egyedül.
2010. márc. 30. 21:53
 5/11 anonim ***** válasza:

Pitagorasz-tétel? Miért? A henger térfogatához csak a magasság és az alapkör sugara kell, nem?

Ebből a magasság adott: m=80 cm

Az alapkör sugara fele az átmérőnek , tehát r= 20 cm

V = r(négyzet) * pí * m

szavakkal: térfogat = alapkör sugarának négyzete * pí * magasság

nálad: V = 20(négyzet) * pí * 80 = 400 * 3,14 * 80= 100480 köbcentiméter = 100,480 köbméter

100,480 köbméter meg 100,480 liter. Tehát a hordó kerekítve 100 literes.

2010. márc. 30. 21:55
 6/11 anonim ***** válasza:

JAVÍTOM MAGAM:

NEM 100,480 köbméter, hanem 100,480 köbdeciméter. És az 100,480 liter.

2010. márc. 30. 21:57
 7/11 anonim ***** válasza:

Szóval a kiterített palásthoz meg csak ez kell:

(körcikknél van ugyanúgy a függvénytáblában)

i=(r*alfa*pi)/180

Ahol i most az alap kerülete lesz, r az alkotó hossza, alfa meg a keresett szög (függvénytábla rajzaiból, meg abból hogy elképzeled hogy kiteríted a palástot - akkor az egy körcikk lesz - ez simán logikus kell hogy legyen)

2010. márc. 30. 21:57
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha ez így nem elég tiszta vagy nem megy ennyi alapján írj és kifejtem/levezetem.
2010. márc. 30. 22:31
 9/11 A kérdező kommentje:
kicsit jobban kitudnád fejteni a második feladatot nem értem. köszi . az elsőt azt már leírtam.
2010. márc. 30. 22:46
 10/11 anonim ***** válasza:

"Egy kúp alkotója 2,5 cm. Az alapkör területe a palást területének 80%-a.Mekkora az alapkör sugara? Mekkora a kúp felszíne? Mekkora a kiterített palást körcikkének középponti szöge? Mekkora a kúp magassága és térfogata?"

forgáskúp felszíne: (nagyon remélem van függvénytáblád és ezeket ki tudod nézni magad)

A=r^2 *pi + r*pi*a

r - alap sugara, a - alkotó

térfogata:

V=(r^2 *pi*m)/3

r - ugyanaz, m - magasság

A felszín képletből értelemszerűen az r^2*pi az alap területe, az r*pi*a a palásté.

Az alapkör területe a palást területének 80%-a:

r^2*pi = 0,8*r*pi*a

Ebből az egyenletből csak r az ismeretlen, szóval kijön. Számold ki.

Kúp felszínére ott a képlet.

Kiterített palást: előző hozzászólásban már leírtam, palást kiterítve egy körcikk lesz, ennek kell a szöge, képletet kinézed (amúgy le is írtam), minden adott benne csak alfa nem, azt keressük, számold ki.

Térfogat:

képlet ott van

m kell hozzá, azaz a magasság. Azt meg egyszerűen pitagorasz tétellel megkapod, mert ha oldalról nézed a kúpot, akkor az egy háromszög m^2=a^2-r^2 majd gyököt vonsz és megvan m.

Így a képletben minden adott, kijön V. Számold ki.

2010. márc. 30. 23:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!