Ezt a feladatot, hogyan lehet megcsinálni? (nem házi, szóval nyugodtan segíthettek)
Van 30 képregényünk.14-ben szuperhősök,9-ben járművek,20-ban mesefigurák vannak.5 képregényben mesefigurák járművekkel közlekednek,3-ban járművek szállítanak szuperhősöket,1 van amiben a járművek szuperhősöket és mesefigurákat is szállítanak.Hány olyan van amiben a mesefigurák és a szuperhősök gyalog járnak együtt?
Én addig jutottam hogy csináltam 3 halmazt: SZ,M,J (szuperhős,mesefigura,jármű)
4 eleme van M és J metszetének
2 eleme van SZ és J metszetének
1 eleme van SZ,J és M metszetének
és 2 eleme van J-nek (9-4-2-1)
innen hogyan tovább?:S
Nekem nem pont úgy jött ki, ahogy neked.
SZ és J metszetében :3
M és J: 5
SZ,J és M metszete: 1
J: 1
Ha ezt összeadod,10et kapsz.
Ha csak a SZ-t adod össze: 3+1 + x=14 (összesen ennyiben van szuperhős), akkor SZ-ben 10 elemnek kell lennie.
Ugyanezen elv szerint M-ben: 14nek.
Ha mindent összeadsz, 34et kapsz, de neked csak 30 képregényed van, így M metszet SZben 4nek kell lennie.
Valóban, bocsi, J:0.
SZ metszet M: 3
|S ∪ M ∪ J| = 30 (?, nem egészen világos a feladat alapján, hiszen elvileg lehetne a 30 képregény közül néhány olyan is, amelyben sem mesehős, sem sztár, sem jármű nincs, de most tegyük fel, hogy nem erről van szó)
|S| = 14
|M| = 20
|J| = 9
|M ∩ J| = 5
|J ∩ S| = 3
|S ∩ M ∩ J| = 1
|(S ∩ M) \ J| = ?
Logikai szita formulát alkalmazzuk:
A témáról próbáltam írni egy magyar nyelvű leírást, de éppen a háromhalmazos alakra még nincs igazán kész, csak töredékesen:
No most akkor próbáljuk meg itt ennél a feladatnál ezt alkalmazni:
|S ∪ M ∪ J| = |S| + |M| + |J| - |S ∩ M| - |M ∩ J| - |J ∩ S| + |S ∩ M ∩ J|
Töltsük ki számadatokkal mindazt, amit tudunk, és reménykedjünk, hogy a nem ismert dolgokra ez alapján majd vissza lehet következtetni:
30 = 14 + 20 + 9 - 5 - 3 - |S ∩ M| + 1
30 = 36 - |S ∩ M|
|S ∩ M| = 6
Az a baj, hogy a feladat az
(S ∩ M) \ J
számosságának értékét kérdezi, márpedig ez közvetlenül nem is szerepel a képletben.
Számolhatunk-e úgy, hogy
|(S ∩ M) \ J| = |S ∩ M| - |J| ?
Nem, így nem szabad! Nem biztos, hogy két halmaz halmazelméleti különbségének számosságát ilyen egyszerűen ki lehetne számolni. Ha a háziállataim közül kiveszem a köztük lévő szárnyasokat, akkor nem annyi állatom marad, mintha a háziállataim létszámából egyszerűen levonnám
a világ összes szárnyasainak számát! Nyilvánvalóan ,,csak a szóbajövőket'' szabad levonni:
|A \ B| = |A| - |B| ez így általában NEM IGAZ
de
|A \ (A ∩ B)| = |A| - |A ∩ B| ez már teljesen általánosan igaz!
Mindig, amikor halmazelméleti különbséget számolok, akkor eleve úgyis csak a közös dolgokat lehet kivenni, mert a nem közös dolgokat eleve nincs is miből kivenni.
És mivel A \ (A ∩ B) az éppen ugyanaz, mint |A \ B|, ezért így foglalhatjuk össze az elvet:
|A \ B| = |A| - |A ∩ B|
Szóval hogy itt a konkrét példára visszatérjünk: ez az
|A \ B| = |A| - |A ∩ B|
elv most épp kapóra jön nekünk, csak a szerepekre figyeljünk, mert könnyű eltéveszteni: itt
- S ∩ M játssza az A szerepét,
- J játssza az B szerepét:
|(S ∩ M) \ J| = |S ∩ M| \ |(S ∩ M) ∩ J|
ott a legvégén nem is kell a zárójel:
|(S ∩ M) \ J| = |S ∩ M| \ |S ∩ M ∩ J|
Szóval végre össze lehet rakni az ismert dolgokból, immár kész vagyunk:
|(S ∩ M) \ J| = |S ∩ M| - |S ∩ M ∩ J|
|S ∩ M| = 6
|S ∩ M ∩ J| = 1
|(S ∩ M) \ J| = 6 - 1 = 5
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!