Matematika! Többtagú kifejezés osztása, hogyan?
Ezt a két feladatot nem értem. A megoldás megvan. Kérem valaki vezesse le nekem!
a.) (x^3-x^2-x+1):(x+1)
Eredmény: (x-1)^2
Hasonló mint az előző
b.) (6a^3+a^2-29a+21):(2a-3)
Eredmény: 3a^2+5a-7
Visszaellenőrizve jók.
Hogy kell csoportosítani, van-e benne azonosság stb, nem látok semmit. Köszönöm a válaszokat!
Ez polinomosztás, de ilyet még emelt szinten se kérnek sose (elvileg kérhetnének, de még nem volt rá példa)
De ha mindenképp érdekel leírhatom, hogy kell
én mindig innen lesem ki ha épp szükségem van rá:
Na, akkor nézzük az elsőt:
(x^3-x^2-x+1):(x+1)
Szinte az egész olyan, mint az írásbeli osztás
Először az (x^3-x^2) osszuk (x+1)-el. Megvan benne x^2-szer. Visszaszorzunk, x^2*(x+1) az x^3+x^2, tehát a maradék -2x^2, hiszen így kapjuk vissza az (x^3-x^2)-at.
Majd jelöljük az osztandó következő tagját, a (-x)-et, és odaírjuk a -2x^2 mellé, azaz -2x^2-x, és most ezt osztjuk x+1-el. Megvan benne -2x-szer, ha visszaszorzunk, akkor -2x^2-2x-et kapunk, tehát a maradék x. Jelöljük az osztandó utolsó tagját, ami 1, így végül az x+1-et osztjuk x+1-el, ami 1, és nem marad semmi.
Tehát a végeredmény x^2-2x+1, ami ugye egyenértékű (x-1)^2
Nem muszáj polinomosztást csinálni.
(x^3-x^2-x+1):(x+1) = (x^3-x-x^2+1):(x+1) = (x(x^2-1) -(x^2-1)) :(x+1) (x-1)(x^2-1):(x+1) = (x-1)(x-1)(x+1):(x+1)=(x-1)^2
Tehát átcsoportosítottam, kiemeltem, azonosságot használtam (x^2-1 = (x-1)(x+1))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!