Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell indirekt modon...

Hogyan kell indirekt modon bebizonyitani, hogy gyök3 irracionalis?

Figyelt kérdés

[link]

Eddig jutottam, most elvileg az jonne, hogy ha az egyik oldal paros vagy paratlan akkor a masik is az vagy valami ilyesmi sajnos nem tudom

2015. nov. 18. 19:14
 1/4 anonim ***** válasza:

Már majdnem kész. :)

Ismételjük át:

páratlan * páratlan = páros

páratlan * páros = páratlan

páros * páros = páros

Egy szám négyzete tehát mindig páros.

Mivel 3 páratlan, ezért a bal oldali szorzat biztos, hogy páratlan. Ugyanakkor jobb oldalt egy négyzetszám áll, ami biztos, hogy páros!

A feltevés, hogy gyök(3) racionális, ellentmondásra vezetett, gyök(3) tehát irracionális.

2015. nov. 18. 19:32
 2/4 A kérdező kommentje:

"Egy szám négyzete tehát mindig páros"

Szerintem ez mem igaz. Egy paraylan szam negyzete mindig paratlan pl. 3^2=9 vagy 9^2=81. Tehat mar itt nem stimmel amit irtal.

2015. nov. 18. 19:54
 3/4 anonim ***** válasza:
Basszus, de hülye vagyok! Bocsi. Nem is tudom, mire gondolhattam közben - mindegy, még szerencse, hogy nem vizsgán ülve fordult elő...
2015. nov. 18. 20:14
 4/4 anonim ***** válasza:

p^2 osztható 3-mal, vagyis p-is, tehát p^2 osztható 9-cel.

Tehát egyszerűsíthetünk 3-mal, ami ellentmondás a kezdő feltétel miatt.

2015. nov. 18. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!