Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valószínűségszámítás, hogyan...

Valószínűségszámítás, hogyan kell megoldani?

Figyelt kérdés

Egy csomag francia kártyából kiveszünk két lapot, a pakli tetején és alján lévő lapokat. A felsőt a

mellényzsebünkbe, az alsót a kabátunk zsebébe tettük. Másnap megtaláljuk őket és kihúzzuk

őket és látjuk, hogy azonos színűek. Ezen információk birtokában mekkora a valószínűsége

annak, hogy a lapok mindegyike „számozott” lap (azaz egyik sem bubi, dáma, király, vagy ász)?

2010. márc. 15. 13:14
 1/3 anonim ***** válasza:

adva van két lapod,amik azonos színűek (gondolom itt arra gondolsz,hogy kőr, káró, nem, hogy fekete,piros), és mennyi a valószínűsége, hogy egyik sem figura (az, hogy hogyan került hozzád a két lap, lényegtelen, úgyis tudod, hogy azonos színűek, és azon belül minden leosztásnak egyenlő az esélye)

A számozott lapokból 9 van, tehát ezek közül 9 alatta 2 = 36 féleképpen húzhatsz 2 kártyát. Az összes eset, hogy az összes 13 azonos színű lapból hányféleképpen húzhatsz 2-t, az 13 alatta 2 =78

MOst jó esetek/összes eset = 36/78 = 6/13

2010. márc. 15. 13:45
 2/3 A kérdező kommentje:
köszi!a számozott lapokból nem 36 van?(2-10ig mennek a számok,és 4 féle szín lehet)vagyis nemtudom jó e ,de én úgy számoltam, h az 52 lap az 36 "számosból",és 16 "figurásból" tevődik össze.viszont akkor (szerintem ) nem jó megoldás ez
2010. márc. 15. 14:15
 3/3 A kérdező kommentje:
ja és igen,a feladat természtesen úgy érti,hogy treff,kör,káró,pikk a szín,amit a francia kártyában is jelent ez a kifejezés
2010. márc. 15. 14:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!