Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Meg lehet csinálni gimnáziumi...

Meg lehet csinálni gimnáziumi szinten ezt a matekfeladatot?

Figyelt kérdés

Hosszú ideig próbálkoztam, de egyszerűen nem tudom megcsinálni...

Adott egy négyzet, mely további 25 egyforma négyzetből áll (5 sorban, 5 oszlopban). Ha véletlenszerűen kijelölünk három négyzetet, mekkora az esélye, hogy ezek egymás mellett legyenek (azaz legalább egy oldaluk közös legyen)?

Az kavar meg, hogy az első négyzetet a sarokba és középre is tehetem... Nem megy.

2015. szept. 26. 12:21
 1/4 anonim ***** válasza:
Meg lehet
2015. szept. 26. 12:44
 2/4 anonim ***** válasza:
Persze. Rajzold le, hogy nezhet ki a 3 egymas melletti negyzet, mindegyik valtozathoz szamold meg, hanyfelekeppen teheted le az 5x5-os tablara, aztan osszd el az osszes esettel.
2015. szept. 26. 12:47
 3/4 anonim ***** válasza:

Igen, meg lehet, de "direkt" megoldani nehéz; érdemesebb esetszétválasztással megnézni, hogy hányféleképpen tudod egymás mellé rakni a négyzeteket. 3 négyzet esetén 2 lehetőség van:

1a) eset: egy sorban vannak, ebből 15 van (soronként 3)

1b) eset: egy oszlopban vannak, szintén 15.

2a) eset: L-alakban vannak; ennél érdemes azt megnézni, hogy a "középső" négyzetet hova tudjuk lerakni (mivel az egyértelműen meghatározza a másik két helyét is), ebből 16-féle lehet (az első sorba és az utolsó oszlopba nem tudjuk rakni, ez összesen 9 négyzet, tehát 16 marad).

A b;c;d esetek ugyanerre hajaznak, csak ott az elforgatottjai lesznek az elsőnek, 16-16-16 lehetőséggel.

Tehát 2*15+4*16=94 esetben lesz szomszédi viszonyban a három négyzet.

Összes eset: (25 alatt a 3)=2300, tehát a valószínűség:

94/2300=47/1150=0,04087=4,087%.

2015. szept. 26. 12:54
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget!
2015. okt. 2. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!