Édesanyáddal 15 üveg cseresznye befőttet akartok eltenni télire. Egy-egy üvegbe 800 g befőtt került, aminek 80%-a gyümölcs. A receptkönyv 30%-os cukoroldat készítését írja elő. Hogyan készítenétek el a szirupot?
Megkaptam az üzenetet, itt van hogy miket kell átgondolnod.
1) A feladat szerint 800 gramm kerül minden üvegbe, ez a teljes mennyiség. Ennek csak a 80%-a a gyümölcs, a maradék 20% tehát NEM-gyümölcs. A nem-gyümölcs pedig a szirup, azaz 80% gyümölcs, 20% szirup (minden grammban van megadva). Azaz az 1. lépés kiszámolni, hogy hány gramm szirup kell egy üvegbe (mennyi a 800 gramm 20%-a).
2) Mivel 15 üveg készül, nyilván 15-ször annyi szirup kell összesen.
3) Most már megvan, hogy mennyi gramm szirup kell összesen. Megvan a szirup tömeg%-os aránya is, tehát meg kell adnod, hogy ehhez az adaghoz mennyi cukor és víz kell.
Szia! Megpróbálom úgy, ahogyan írtad.
1) 800 g befőttnek a 20%-a= 160 g szirup
2) Mivel 15 üveg kell nekünk,ezért 15 x 160 g szirup= 2400 g szirup.
3) m/m%= 30%, m oldat=2400 g, így megkapjuk a cukor tömegét grammban, vagyis 720 g-ot. Tehát a víz 2400 g- 720 g= 1680 g lesz.
Köszönöm.
Nem kell megoldanod helyettem, csak légy szíves indíts el!
Jódtinktúra készítéséhez 94 tömeg%-os alkohol és desztillált víz 88:12 tömegarányú elegyét használjuk.Hány tömeg%-os az így kapott oldat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!