Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mennyivel csökken a gyümölcsök...

Mennyivel csökken a gyümölcsök vitamintartalma, ha lekvárt készítünk belőle? Pl. Szilva, alma, cseresznye esetén.

Figyelt kérdés
Mennyi vitamin marad meg bennük, mennyire egészséges télen lekvárt enni? (Talán a lekvár szó nem is jó rá. Olyanra gondolok itt ami csak színtiszta gyümölcs és semennyi cukor nem lett hozzáadva, tartósítók sem, semmi!)

2014. jan. 21. 15:07
 1/8 anonim ***** válasza:
a lekvárt gyümölcsből főzik ... én még azt tanultam, hogy a magas hő tönkre teszi a vitaminokat (lásd a forró teába hiába csavart citrom)
2014. jan. 21. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 Csxeba ***** válasza:
Igazából a C-vitamin (aszkorbinsav) egy elég instabil vegyület, ami hő hatására bomlik. A többi vitamin nem ennyire vészes. Télen a C-vitamint pótolhatod savanyú káposztából, ha szereted vagy limonádéból. De szinte minden gyümölcsben megtalálható, szóval egyél amit gondolsz. Ananászban, narancsban, mandarinban is van, meg csipkebogyóban.
2014. jan. 21. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Igen, a lekvárt gyümölcsből főzik, ezt igazából a kérdésből is kilogikázhattad. De nem ez volt a kérdés. Hogy értsd:

Az a kérdés, hogy adott valamilyen friss gyümölcs (pl szilva, alma, cseresznye, stb), az tartalmaz x mennyiségű vitamint... Ezt a gyümölcsöt ahogy kell megtisztítjuk, aprítjuk, és elkezdjük főzni. Hozzá semmit nem adunk. Csak főzzük, és ha megfelelő az állaga, akkor üvegekbe töltve dunsztoljuk.


Minden épeszű ember tudja, hogy a magas hő miatt csökken a vitamintartalma, még az iskolában is tanítják, és hogy hogy nem 1-es válaszoló, még neked is tanítottak valamit, ahogy írod. Igen, ügyes vagy a citrom hasonlóképpen jár a forró teában!


Na de a kérdés csak csupán annyi, hogy nagyságrendileg mégis mennyivel csökken a vitamintartalma? A fele lesz? A negyede? Vagy csak éppen 1-2%-a marad meg? Vagy a forralástól mind elillan belőle és valójában nem is lesz egészséges a végeredmény, csak egyszerűen finom és nem káros?

Okos, és a témához értő emberek válaszának örülnék! Köszi, ha lesz!


Ja, azért írtam, hogy talán nem jó szó rá a lekvár, mert a köztudatban a lekvár az rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz, és a többség tartósítószerrel dúsítja, ami nyilván nem egészséges. Na de nem ezekről kérdezek, csak a tisztánlátás végett mondom.


2-es válaszoló! Igen, igaz amiket írsz, de még mindig nem az a kérdés, hogy mi az amiből vitamint szerezhetek, meg egyebek. Hanem hogy az említett lekvárok mennyi vitamint tartalmazhatnak, ha egyáltalán tartalmaznak még vitamint.


Értitek már?

2014. jan. 21. 16:14
 4/8 anonim ***** válasza:
27%

ezt neked nem fogja megmondani senki, főleg mert mindent tudsz


csak azt nem, hogy egy gyümölcsöt ha cukor nélkül csak önmagában főzöl abból a büdös életben nem lesz olyan ennivaló ami hónapokig eláll

2014. jan. 21. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim válasza:

Fú #4!

Téged se áldott meg az ég sok ésszel! xD Sosem jártál még konyhában csak enni, mi? A legbutább háziasszony is tud hónapokig (sőt évekig!) elálló ennivalót készíteni anélkül, hogy megcukrozná!

Tudtad, hogy a gyümölcsökben már eleve van cukor? Gyümölcscukor.

Répacukor (gyengébbek kedvéért cukor) hozzáadása nélkül is készíthető lekvár! Kérdezz meg mondjuk a Nyírségben egy öreg nénit, de bárhol máshol tudják ezt!


Bocs az offért, én sem tudom mennyi vitamin marad főzés után a gyümölcsökben, de nagyon érdekelne engem is!

2014. jan. 21. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Mennyi vitamin vész el?

[link]

2014. jan. 21. 16:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 Csxeba ***** válasza:

#5-nek igaza van, a szatmári szilvalekvárhoz se raknak cukrot, a pektintartalom kocsonyásítja be és tartósítja a cuccot.


Kérdező, nem hiszem, hogy pontos számadatokkal bárki tudna szolgálni neked, de ha gondolod elvégezheted otthon a kísérletet, végülis egy egyszerű savról beszélünk, amit lúggal megtitrálhatsz. Nem fogsz kapni 4 tizedes pontosságú eredményt, de a lényeget leszűrheted belőle.


Szobahőmérsékleten az aszkorbinsav féléletideje 80 nap körül van, illetve egy tanulmányban azt olvastam, hogy a narancslékészítéskor (ami magában foglal egy pasztőrözést) kb. 15%-kal esik a C-vitamin koncentrációja.

2014. jan. 22. 11:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim válasza:
2022. szept. 27. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!