Mennyivel csökken a gyümölcsök vitamintartalma, ha lekvárt készítünk belőle? Pl. Szilva, alma, cseresznye esetén.
Igen, a lekvárt gyümölcsből főzik, ezt igazából a kérdésből is kilogikázhattad. De nem ez volt a kérdés. Hogy értsd:
Az a kérdés, hogy adott valamilyen friss gyümölcs (pl szilva, alma, cseresznye, stb), az tartalmaz x mennyiségű vitamint... Ezt a gyümölcsöt ahogy kell megtisztítjuk, aprítjuk, és elkezdjük főzni. Hozzá semmit nem adunk. Csak főzzük, és ha megfelelő az állaga, akkor üvegekbe töltve dunsztoljuk.
Minden épeszű ember tudja, hogy a magas hő miatt csökken a vitamintartalma, még az iskolában is tanítják, és hogy hogy nem 1-es válaszoló, még neked is tanítottak valamit, ahogy írod. Igen, ügyes vagy a citrom hasonlóképpen jár a forró teában!
Na de a kérdés csak csupán annyi, hogy nagyságrendileg mégis mennyivel csökken a vitamintartalma? A fele lesz? A negyede? Vagy csak éppen 1-2%-a marad meg? Vagy a forralástól mind elillan belőle és valójában nem is lesz egészséges a végeredmény, csak egyszerűen finom és nem káros?
Okos, és a témához értő emberek válaszának örülnék! Köszi, ha lesz!
Ja, azért írtam, hogy talán nem jó szó rá a lekvár, mert a köztudatban a lekvár az rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz, és a többség tartósítószerrel dúsítja, ami nyilván nem egészséges. Na de nem ezekről kérdezek, csak a tisztánlátás végett mondom.
2-es válaszoló! Igen, igaz amiket írsz, de még mindig nem az a kérdés, hogy mi az amiből vitamint szerezhetek, meg egyebek. Hanem hogy az említett lekvárok mennyi vitamint tartalmazhatnak, ha egyáltalán tartalmaznak még vitamint.
Értitek már?
ezt neked nem fogja megmondani senki, főleg mert mindent tudsz
csak azt nem, hogy egy gyümölcsöt ha cukor nélkül csak önmagában főzöl abból a büdös életben nem lesz olyan ennivaló ami hónapokig eláll
Fú #4!
Téged se áldott meg az ég sok ésszel! xD Sosem jártál még konyhában csak enni, mi? A legbutább háziasszony is tud hónapokig (sőt évekig!) elálló ennivalót készíteni anélkül, hogy megcukrozná!
Tudtad, hogy a gyümölcsökben már eleve van cukor? Gyümölcscukor.
Répacukor (gyengébbek kedvéért cukor) hozzáadása nélkül is készíthető lekvár! Kérdezz meg mondjuk a Nyírségben egy öreg nénit, de bárhol máshol tudják ezt!
Bocs az offért, én sem tudom mennyi vitamin marad főzés után a gyümölcsökben, de nagyon érdekelne engem is!
#5-nek igaza van, a szatmári szilvalekvárhoz se raknak cukrot, a pektintartalom kocsonyásítja be és tartósítja a cuccot.
Kérdező, nem hiszem, hogy pontos számadatokkal bárki tudna szolgálni neked, de ha gondolod elvégezheted otthon a kísérletet, végülis egy egyszerű savról beszélünk, amit lúggal megtitrálhatsz. Nem fogsz kapni 4 tizedes pontosságú eredményt, de a lényeget leszűrheted belőle.
Szobahőmérsékleten az aszkorbinsav féléletideje 80 nap körül van, illetve egy tanulmányban azt olvastam, hogy a narancslékészítéskor (ami magában foglal egy pasztőrözést) kb. 15%-kal esik a C-vitamin koncentrációja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!