Háromszög köré írható körének középpontja mikor normál, mikor irányvektoros egyenlettel írható fel?
Két feladatot oldottam meg,melyek ugyanazok voltak,mindössze más számokkal.Ennek ellenére a megoldókulcsban szereplő eredményt az egyiknél csak normálvektorral,a másiknál csak irányvektorral tudtam elérni.
Ennél csak irányvektoros egyenlettel:
A(-2;3) B(2;-2) C(6;2)
és az irányvektor egyenlete: V2x-V1y=V2x0+V1y0
Ennek segítségével megkapom X-re és Y-ra is a 2-t,mely az ábrám és a megoldókulcsom szerint is jó.Azonban normálvektoros egyenlettel(Ax+By=Ax0+By0) nem jön ki ez az eredmény,csak megközelítőleg (y=1,5 és x=2;5)
A másiknál a normálvektoros egyenlet adja meg a pontos eredményt,az irányvektoros egyáltalán nem.Ennek a feladatnak ezek az adatai: A(-3;1) B(-3;-7) C(-9;1)
Míg a másiknál csak a normálvektoros egyenlettel tudtam megkapni az eredményt(az ugyanannyi,mint a megoldókulcsban:-5;-3),de irányvektorral egyáltalán nem jön ki,megközelítőleg sem.
(Mindkét esetben AB és BC szakaszokkal számoltam,így ha valaki kedvet érez ezeket kiszámolni,akkor kérem szintén AB és BC szakaszokkal tegye,ha lehet.)
Köszönöm a választ!
Igen,ez az,irányvektorral kijön az elsőben mindkét koordinátára a (2;2),ami a megoldókulcsban is szerepel.Normálvektorral meg az,amit írtam,amit ha nagyon kerekítünk,még csak elmegy,de egyébként tök más jön ki valóban.
De a kérdésem az,hogy mi ennek az oka?Mikor kell irányvektoros egyenlettel,mikor normálvektoros egyenlettel számolni?Mivelhogy a másiknál normálvektorral jön csak ki,irányvektorral egyáltalán nem.
Bármikor, bármelyikkel ki lehet számolni. Sőt vektorok nélkül is igen egyszerűen és triviálisan adódik az eredmény.
Javaslom, próbáld meg paraméteresen végigszámolni, akkor rájössz majd, hol a hiba...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!