Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Háromszög köré írható körének...

Háromszög köré írható körének középpontja mikor normál, mikor irányvektoros egyenlettel írható fel?

Figyelt kérdés

Két feladatot oldottam meg,melyek ugyanazok voltak,mindössze más számokkal.Ennek ellenére a megoldókulcsban szereplő eredményt az egyiknél csak normálvektorral,a másiknál csak irányvektorral tudtam elérni.

Ennél csak irányvektoros egyenlettel:

A(-2;3) B(2;-2) C(6;2)

és az irányvektor egyenlete: V2x-V1y=V2x0+V1y0

Ennek segítségével megkapom X-re és Y-ra is a 2-t,mely az ábrám és a megoldókulcsom szerint is jó.Azonban normálvektoros egyenlettel(Ax+By=Ax0+By0) nem jön ki ez az eredmény,csak megközelítőleg (y=1,5 és x=2;5)

A másiknál a normálvektoros egyenlet adja meg a pontos eredményt,az irányvektoros egyáltalán nem.Ennek a feladatnak ezek az adatai: A(-3;1) B(-3;-7) C(-9;1)

Míg a másiknál csak a normálvektoros egyenlettel tudtam megkapni az eredményt(az ugyanannyi,mint a megoldókulcsban:-5;-3),de irányvektorral egyáltalán nem jön ki,megközelítőleg sem.

(Mindkét esetben AB és BC szakaszokkal számoltam,így ha valaki kedvet érez ezeket kiszámolni,akkor kérem szintén AB és BC szakaszokkal tegye,ha lehet.)

Köszönöm a választ!

2015. szept. 9. 17:58
 1/3 anonim ***** válasza:

Az első feladatot megnéztem:

[link]

Gondolom elírtál valamit, mert nem is hasonlít az eredmény.

2015. szept. 9. 18:34
 2/3 A kérdező kommentje:

Igen,ez az,irányvektorral kijön az elsőben mindkét koordinátára a (2;2),ami a megoldókulcsban is szerepel.Normálvektorral meg az,amit írtam,amit ha nagyon kerekítünk,még csak elmegy,de egyébként tök más jön ki valóban.

De a kérdésem az,hogy mi ennek az oka?Mikor kell irányvektoros egyenlettel,mikor normálvektoros egyenlettel számolni?Mivelhogy a másiknál normálvektorral jön csak ki,irányvektorral egyáltalán nem.

2015. szept. 9. 19:06
 3/3 anonim ***** válasza:

Bármikor, bármelyikkel ki lehet számolni. Sőt vektorok nélkül is igen egyszerűen és triviálisan adódik az eredmény.

Javaslom, próbáld meg paraméteresen végigszámolni, akkor rájössz majd, hol a hiba...

2015. szept. 9. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!