Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tanárunk feladott nyárra egy...

Tanárunk feladott nyárra egy házit, de nem értem. Sosem voltam jó fizikából, légyszi valaki segítsen?

Figyelt kérdés

"5 m magasról lecsúszik a lejtőn egy test. A lejtő hossza 15 m. Mekkora a súrlódási együttható a lejtő és a test között, ha a test sebessége a lejtő alján 5 m/s? A lejtő hajlásszöge 30°."

Nem muszáj a végeredményt leírni , csak valami levezetést vagy hogy hol kezdjem...köszönöm előre is.

2015. aug. 27. 10:05
 1/4 anonim ***** válasza:
nézd meg milyen magasról indul, ugye ha nem lenne súrlódás akkor az ottani helyzeti energiája (persze a lejtő végét nullszintnek tekintve) teljesen mozgási energia lenne (a tömeg kiesik), így pedig a helyzeti energia mozgásivá és súrlódási munkavégzéssé "alakul"
2015. aug. 27. 10:43
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2015. aug. 27. 16:44
 3/4 anonim ***** válasza:

Megjegyzés az első válaszhoz: Nem okvetlen szükséges a nullszintet a lejtő alsó pontjába választani! Bárhova választhatja. Sőt általánosságban igaz, hogy az energiák koordinátarendszer függetlenek! (Aki tudja a Hamilton-elvet, az azt is érti hogy miért, de ez messze vezet...).

További megjegyzés: A feladat megoldható "energiaszemlélet" nélkül is. Dinamikai szemlélettel Newton II. axiómáját vehetjük elő.

Mivel a lejtő hajlásszöge és a test tömege állandó, ill. a súrlódási tényező a lejtő hossza mentén nem változik, ezért a lejtőirányú gyorsulás időben konstans, azaz a fellépő gyorsítóerő időfüggetlen. Erre a speciális esetre pedig a középiskolai négyzetes úttörvény képletei érvényesek, és minden számolható.

(A kezdeti indítási és megállási ún. tranziens megoldásokkal, mint pl. akadozó csúszás esete, nem foglalkozunk itt).

2015. aug. 27. 19:35
 4/4 anonim ***** válasza:

#2-nek

1-es vagyok :) teljesen igazad van, az energiaszemlélettel, illetve a Hamilton-elvvel.

Csupán egy "középiskolás""szájbarágós" megoldást vázoltam

2015. aug. 27. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!