Miért az a megoldás ami? (matek)
Határozzuk meg a kör középpontjá és sugarát:
x^2 + y^2 – 2x + 6y +1 = 0
Megoldás:
x^2+y^2–2x+6y+1=(x^2–2x+1)+(y^2+6y+9)–9=(x–1)^2+(y+3)^2 –9=0
(x–1)^2 + (y+3)^2=3^2
Ez így tankönyvi megoldás, de nem igazán értem hogy a 9-et honnan kell venni?Hogy jön az ki? Meg úgy általában véve az egészet nem igazán értem. :)
Valaki elmagyarázná?
Tanultátok, hogy a C(c1;c2) középpontú, r sugarú kör egyenlete:
(x-c1)^2+(y-c2)^2=r^2
Lehet, hogy más betűkkel tanultátok.
Ha például adott, hogy a kör középpontja (5;6), sugara 8 egység, akkor a képletben c1=5, c2=6, r=8, így a kör egyenlete:
(x-5)^2+(y-6)^2=8^2, vagyis
(x-5)^2+(y-6)^2=64
Hogyha adott egy ilyen alakú köregyenlet, akkor a képlet miatt egyértelműen meg tudjuk határozni a kör középpontját és sugarát; ha például a kör egyenlete
(x-3,5)^2+(y-(1/3))^2=8, akkor ennek a körnek a középpontja a (3,5 ; 1/3) pont, sugara pedig gyök(8) egység (mivel ennek a négyzete 8).
Az olyan alakú köregyenlettel ránézésre nem tudunk mit kezdeni, ellenben a tanultak alapján át tudjuk alakítani, kérdés, hogy hogyan lehetne; ha átrendezzük a tagokat:
(x^2-2x) + (y^2+6y) + 1 = 0
(a zárójelezés a jobb áttekinthetőség miatt van),
akkor észrevehetjük, hogy másodfokú kifejezésekkel van dolgunk. Tanultuk régebben, hogy ezek átírhatóak (x-valamiszám)^2+valamimásikszám alakúra, és persze erre az alakra is kell nekünk átírni, mivel akkor egyértelműen kiolvasható minden az egyenletből.
A tanultak alapján:
x^2-2x=(x-1)^2-1 (ha kibontjuk: =x^2-2x+1-1=x^2-2x, tehát egyenlőek)
y^2+6y=(y+3)^2-9 (kibontásnál megint látjuk, hogy mi a helyzet)
Tehát az egyenlet így alakul át:
(x-1)^2-1 + (y+3)^2-9 + 1=0, a számokat összevonva
(x-1)^2 + (y+3)^2 - 9=0, tehát
(x-1)^2 + (y+3)^2 = 9, az előbbiek miatt ennek a körnek a középpontja (1;-3), sugara 3 egység.
A tankönyvi megoldás gyakorlatilag ugyanaz CSAKHOGY úgy gondolja, hogy könnyű észrevenni, hogy mekkora számot kell hozzáadni a kifejezéshez, hogy teljes négyzetté alakítható legyen (szerintem nem, és máshogy is csinálom (csináltam)). Rendezzük át úgy, ahogy a legelején:
(x^2-2x) + (y^2+6y) + 1 =0
Az első zárójelen belülre rakjunk +1-et, de mivel így változna a bal oldal értéke, rögtön vonjuk is ki:
(x^2-2x+1-1) + (y^2+6y) + 1 =0
A tanultak alapján x^2-2x+1-et teljes négyzetté tudjuk alakítani: =(x-1)^2, ezzel az egyenlet:
((x-1)^2-1) + (y^2+6y) + 1 =0
A másiknál 9-et adjunk hozzá, majd vegyük is el:
((x-1)^2-1) + (y^2+6y+9-9) + 1 =0
y^2+6y+9=(y+3)^2, tehát
((x-1)^2-1) + ((y+3)^2-9) + 1 =0
A külső (szemléltető) zárójeleket elhagyva:
(x-1)^2-1 + (y+3)^2-9 + 1=0
Összevonjuk a számokat:
(x-1)^2 + (y+3)^2 - 9=0, innen
(x-1)^2 + (y+3)^2 =9
És ezt akartuk elérni.
Ha további kérdésed lenne a feladattal kapcsolatban, tedd fel bátran!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!