Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Adjuk meg annak az egyenlő...

Adjuk meg annak az egyenlő szárú háromszögnek a területét, amelynek szára b hosszúságú, szárszöge 120°. Hogy jön ki a megoldás?

Figyelt kérdés

Ez a kérdés már ugyan volt kint, de a megoldás még sincs levezetve. Megoldásként az van írva a könyvbe, hogy T = b^2*gyök3 / 4

Azt értem, hogy át lehet alakítani szabályos háromszöggé, de a T = a * ma / 2-ből, hogy jön ez ki? Esetleg van másik terület képlet is? (kilencedikes anyag)

2015. aug. 17. 14:43
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Triviális, uis. az alap épp b*gyök3, a magasság pedig nyílván b/2.
2015. aug. 17. 15:30
 2/8 A kérdező kommentje:
Én már sajnos jó pár éve nem foglalkoztam ezzel, nekem annyira nem alapvető. Miért b*gyök3 az alap?
2015. aug. 17. 15:39
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Mert az egyenlőszárú háromszög felbontható két olyan derékszögű háromszögre, melyek egymás tükörképei. Ez a derékszögű háromszög most épp olyan mint a 30/60/90 fokos vonalzód. Kettőt rakj egymás mellé, rövidebbik befogó legyen közös, azaz a magasság.
2015. aug. 17. 16:59
 4/8 A kérdező kommentje:
Annyira tudom, hogy valami nagyon egyértelmű dolgot nem értek, de akkor se értem... :) Ha a magasságnál elválasztom, és egymás mellé teszem úgy, hogy a két legrövidebb oldal van egymás mellett, akkor miért b*gyök3 lesz az alap, miért nem 2*m? Nem értem, hogy mit keres ott az a gyök.
2015. aug. 17. 18:01
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha még mindig nem érted, itt egy rajz:

[link]

és itt egy videó:

https://www.youtube.com/watch?v=lWfRzNGPBcY

Ezekből csak összejön a 30-60-90 fokos háromszög.

2015. aug. 17. 21:25
 6/8 A kérdező kommentje:

Nagyon hülyének érzem magam, de akkor se értem. Írtam, hogy kilencedikes anyag, azaz itt még nem kéne tudni, hogy mi az, hogy sin/cos/stb, anélkül viszont nem tudom, hogy jön ki a háromszög többi oldalának hosszúsága, mikor csak annyit lehet tudni, hogy mekkora az egyik oldal.

Ismétlem, nagyon régen matekoztam, ~ 4 éve érettségiztem, készülök a javítóra, szinte semmire se emlékszem. Ha ez valami általános szabály/képlet alapján jön ki, akkor az kéne nekem. :)

2015. aug. 18. 07:06
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Javaslom Obádovics J. Gyula: Matematika c. könyvét. Abban megtalálsz mindentent. Sajnos nagyon alapvető hiányosságaid vannak.
2015. aug. 18. 22:04
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget, meg van. Nem tudtam, az egyenlő oldalú háromszög magasság, terület és kerület képletét. Így már világos.
2015. aug. 18. 22:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!