Mi a megoldása az alábbi differenciál egyenletnek? (Garantált zöld kéz! )
J; b; M0 konstansok. Levezetéssel szeretném, ha segítenétek!
Köszönöm előre is!
Mivel a kezdeti értékek adottak, így szerintem a feladatot Laplace-transzformációval a legegyszerűbb megoldani, a számolási hibalehetőség szinte kizárt.
Vegyük mindkét oldal Laplace-trafóját, ekkor:
s*Lw-w(0)+(b/J)*Lw=-M0/(Js).
Ebből kifejezve Lw-át:
Lw=w0*J/(sJ+b)-M0/(Js^2+bs), majd parciális törtekre bontva egyszerűen kapjuk hogy:
Lw=(w0+M0/b)/(s+b/J)-M0/(b*s).
Az inverz-Laplace-transzformált ránézésre kiolvasható, rutinszerűen:
w(t)=(w0+M0/b)*e^(-bt/J)-M0/b.
Remélem, tetszik az ötlet, számomra ez a legegyszerűbb.
A homogén egyenlet általános megoldását egy pillanat alatt ki lehet találni az ω_há(t) = C*e^(a*t) ansatzból:
J*C*e^(a*t)*a + b*C*e^(a*t) = 0,
J*a + b = 0,
a = –b/J,
ω_há = C*e^(–b*t/J).
Az inhomogén egyenlet egy speciális megoldására pedig szerintem általában jó ansatz a valamilyen A konstans (ha véletlen valamikor nem jó, akkor pedig az A*t + B). Ezzel
J*0 + b*A = –M0,
ω_is(t) = A = –M0/b.
Az általános megoldása az egyenletnek a kettő összege:
ω_á(t) = ω_há(t) + ω_is(t) = C*e^(–b*t/J) – M0/b.
Még illeszteni kell a kezdeti feltételeket, abból kijön C:
C – M0/b = ω0,
C = ω0 + M0/b.
A végeredmény
ω(t) = (ω0 + M0/b)*e^(–b*t/J) – M0/b.
Üsd fel a bólyai féle könyvet, abban van rengeteg ilyen példa. Ez egy nagyon elemi feladat, gondolkodás nélkül, mindenféle elméleti háttértudás nélkül, egyszerűen és mechanikusan végigszámolható.
Vagy nézz utána a Laplace-trafónak (mondom, szerintem azzal még egyszerűbb) és akkor már érteni fogod, hogy néhány sorban hogy vezettem le a megoldást.
Semmi bonyolult nincs benne, egyszerűbb példát nem is nagyon lehet adni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!