Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy számtani sorozat első két...

Egy számtani sorozat első két tagjának négyzetösszege 52, a második és a harmadik tag négyzetösszege 100. Melyik ez a sorozat?

Figyelt kérdés
Segítsetek...már egy órája küszködök vele...és azt hiszem mindig,hogy kitudom számolni...DE NEM! SEgíTSETEK!

2015. máj. 12. 20:18
 1/8 anonim ***** válasza:

Jelöld a középső tagot a-val, a differenciát d-vel

első tag: a-d, második a, harmadik: a+d

az egyenletek:

(a-d)négyzet+anégyzet=52

anégyzet+(a+d)négyzet=100.

2ismeretlenes egyenletrendszert kell megoldani.

2015. máj. 12. 20:29
 2/8 A kérdező kommentje:

Eddig eljutottam, annak a megoldása nem ment....de már azt is megcsináltam

d-re 4 db eredmény jött ki

2015. máj. 12. 20:31
 3/8 anonim ***** válasza:

Gondolom az eredményt tudod, mert erre rájönni 2 perc.

4 6 és 8..

Momentám nem tudom, hogy kell kiszámolni, gondolkodom.

2015. máj. 12. 20:33
 4/8 anonim ***** válasza:
Az első által írt egyenleteket én is gyorsan felírtam, de nem volt kedvem rabszolgamunkával kiszámolni...
2015. máj. 12. 20:35
 5/8 anonim ***** válasza:

Felírunk egy egyenletrendszert (a könnyebbség kedvéért z-vel jelölöm a sorozat első tagját):

z^2+(z+d)^2=52 }

(z+d)^2+(z+2d)^2=100 }

Kibontjuk az elsőnél a zárójelet, és 0-ra redukálunk:

2z^2+(2d)*z+d^2-52=0

Ezt, mint egy paraméteres egyenletet megoldjuk; mi választhatjuk meg, hogy d vagy z legyen a paraméter, én most úgy döntök, hogy d lesz a paraméter (ezért is írtam fel úgy az egyenletet, ahogy), ekkor felírhatjuk a megoldóképletet; a képlet alapján a=2, b=2d, c=d^2-52, ekkor

z(1;2)=(-2d+-gyök(4d^2-8d^2+416))/4, ezután a másik egyenletbe beírjuk z(1)-et, megoldjuk, aztán z(2)-vel is ugyanígy járunk el.

Így már meg tudod oldani?

2015. máj. 12. 20:45
 6/8 anonim ***** válasza:

3# A matematika szépsége az, hogy te hiába találtál 1 megoldást, meg kell találni az összeset, vagy bizonyítani, hogy nincs több. Ha WolframAlphá-ba beírod az egyenletrendszert, rögtön kiad 4 megoldást:

[link]

Értelemszerűen mind a négy megoldás 1-1 sorozatot határoz meg, amik mind-mind megfelelnek a feltételeknek.

2015. máj. 12. 20:47
 7/8 anonim ***** válasza:

Nem olyan rabszolga-munka ez:

[link]

2015. máj. 12. 21:14
 8/8 A kérdező kommentje:
4 megoldása van
2015. máj. 12. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!