Egy számtani sorozat első két tagjának négyzetösszege 52, a második és a harmadik tag négyzetösszege 100. Melyik ez a sorozat?
Jelöld a középső tagot a-val, a differenciát d-vel
első tag: a-d, második a, harmadik: a+d
az egyenletek:
(a-d)négyzet+anégyzet=52
anégyzet+(a+d)négyzet=100.
2ismeretlenes egyenletrendszert kell megoldani.
Eddig eljutottam, annak a megoldása nem ment....de már azt is megcsináltam
d-re 4 db eredmény jött ki
Gondolom az eredményt tudod, mert erre rájönni 2 perc.
4 6 és 8..
Momentám nem tudom, hogy kell kiszámolni, gondolkodom.
Felírunk egy egyenletrendszert (a könnyebbség kedvéért z-vel jelölöm a sorozat első tagját):
z^2+(z+d)^2=52 }
(z+d)^2+(z+2d)^2=100 }
Kibontjuk az elsőnél a zárójelet, és 0-ra redukálunk:
2z^2+(2d)*z+d^2-52=0
Ezt, mint egy paraméteres egyenletet megoldjuk; mi választhatjuk meg, hogy d vagy z legyen a paraméter, én most úgy döntök, hogy d lesz a paraméter (ezért is írtam fel úgy az egyenletet, ahogy), ekkor felírhatjuk a megoldóképletet; a képlet alapján a=2, b=2d, c=d^2-52, ekkor
z(1;2)=(-2d+-gyök(4d^2-8d^2+416))/4, ezután a másik egyenletbe beírjuk z(1)-et, megoldjuk, aztán z(2)-vel is ugyanígy járunk el.
Így már meg tudod oldani?
3# A matematika szépsége az, hogy te hiába találtál 1 megoldást, meg kell találni az összeset, vagy bizonyítani, hogy nincs több. Ha WolframAlphá-ba beírod az egyenletrendszert, rögtön kiad 4 megoldást:
Értelemszerűen mind a négy megoldás 1-1 sorozatot határoz meg, amik mind-mind megfelelnek a feltételeknek.
Nem olyan rabszolga-munka ez:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!