Kémia. Hogyan oldható meg ez a feladat? (lent, oldatok tömegszázaléka)
Keverési egyenlet:
1.oldat tömege*1.oldat t%-a + 2.oldat tömege*2.oldat t%-a= keverék tömege*keverék t%-a
M1w1 + m2w2=m1+m2)w3
Nekem 73 ill 108 jott ki az m1 s m2re..
M1 első oldat tömege
W1 első oldat tomeg%a
M2 2.oldat tömeg
W2 2.oldat %a
M3 m1+m2 @keverék tömege a 180gr
W3 keverék %a
"A 10%-os és 40%-os oldatok tömege a feladatban nincs megadva, megpróbálom jobban megfogalmazni a kérdést: 180g, 30%-os oldatra lenne szükség, ismeretlen tömegű 10% és ismeretlen tömegű 40%-os oldatból, a keverék tömege adott: 180g (a két ismeretlen összege) a keverék tömegszázaléka is adott, hogy kapom meg egyenlet formájában, hogy hány g 10%-os és hány g 40%-os oldat összekeverésével kapok 180g 30%-os oldatot?"
Na jó akkor mit tudunk? tudjuk a két keverendő oldat koncentrációját (w1 w2) meg a m1+m2-t meg a w3-mat
akkor mi a kérdés? hogy ne legyen két ismeretlenes egyenlet m1+m2=180 -> 180-m2=m1
(180-m2)*10+m2*40=180*30
és ezt már csak meg kell oldani m2-re és a végén behelyettesíteni m1-re is
nekem az jött ki, hogy 120g kell az m2 ből és 60g m1 ből
na érthető?
egyébként én nem szoktam szórakozni egyenletmegoldással, solve funckióval a szgép megoldja...
felbontogatjuk a zárojelet kifejezünk x-re osztunk hogy kijöjön mennyi 1x... óvodás színvonal
egyenletet felírni tanulj meg, minden másra ott a számológép
már az érettségi sem ad pontot a szöszölésre...
egyenlet 1 pont megoldás 1 pont
egyetemen meg elvárás... (és nem csak mérnökin)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!