Elakadtam a fizika kiselőadásomban, attól félek, hogy már mindenhez van köze, csak a fizikához nem?
Holnap kell kiselőadást tartanom angolul egy választott témában. Mivel jobb nem jutott eszembe, én azt a jelenséget választottam, amikor a búvároknak a mélytengerben nagyon mélyen, nagy nyomás alatt kell dolgozniuk, és utána nem szabad gyorsan feljönni, illetve repülőre ülne egy bizonyos ideig.
A témáról csak bilogóiai megközelítésben találtam anyagot, abból gyűjtöttem elég sokat. Valaki tudna segíteni nekem magyarul/angolul olyan oldallal vagy anyaggal, ami a nyomáskülönbséget és a nyomás változását fizikai szemszögből közelíti meg?
Ezer hálám!
Itt már nézted? Bár nem hiszem , hogy ez igazán fizika téma:S Mi pl. kémián tanultuk, persze nyilván attól függ, milyen szemszögből vizsgálod.
A gázok nagyobb nyomáson jobban oldódnak a folyadékokban, ezt írja le a Henry-Dalton törvény
tehát c~p
c = kP, ahol a k egy arányossági tényező.
Ha egy búvár mélyre merül, akkor a rengeteg nitrogén oldódik be a vérébe, mivel magas a nyomás. Ezzel addig nincs is gond amíg fel nem jön a felszínre.
Emelkedéskor csökken a nyomás, a nitrogén pedig buborékokat fog képezni a vérben, ami halálos. Ezt nevezik keszonbetegségnek.
Ha vki keszonbeteg, újra nyomás alá kell helyezni egy speciális kamrában, és a nyomást lassan kell csökkenteni
Kiderült, hogy csak a következő fizika órán kell előadnom, csütörtökön. Sajnos közben lebetegedtem, lázas voltam, nem tudtam bemenni, tudták az osztyálytársaim is. Ma bementem, és kaptam két egyest a kiselőadásomra, mert beteg voltam, és nem tartottam meg, és "ilyet nem lehet csinálni".
Legközelebb április végére kaptam időpontot előadni. Addig van még időm finomítani rajta. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!