Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Határozzuk meg az a és a b...

Határozzuk meg az a és a b paraméterek értékét úgy, hogy a P1 (2;3) ás a P2 (7;4) pontok illeszkedjenek az ax+by=1 egyenletű egyenesre?

Figyelt kérdés

A megoldás itt lenne: [link]

csak nekem nem a megadott érték jött ki, valaki letudná vezetni a feladatot? Előre is köszönöm

2015. márc. 7. 21:22
 1/5 anonim ***** válasza:
Teljesen jó a megoldás.
2015. márc. 7. 21:32
 2/5 A kérdező kommentje:
tudom, hogy jó. ez a megoldókulcsból van, a kérdés az lenne, hogy jött ki
2015. márc. 7. 22:34
 3/5 anonim ***** válasza:

Először a két pont (p1 és P2)koordinátáit behelyettesíted az egyenes egyenletébe. Mivel két pont van, ezért két egyenletből álló lineáris egyenletrendszert kapunk.

Az egyenletrendszert megoldva adódik az a és b értéke.

Az egyenletrendszer megoldásához mindkét egyenletből kifejezed pl. "b"-t, aztán ezeket egyenlővé téve már "a"-ra megoldható egyenletet kapunk.

Ezt az "a"-t visszaírod valamelyik egyenletbe, hogy kifejezd belőle a "b"-t.

De más módszerrel is megoldható persze.

2015. márc. 7. 23:17
 4/5 A kérdező kommentje:
ezt tettem, de nem a helyes megoldás jött ki ahogy már leírtam, ezért tettem fel úgy a kérdést, hogy valaki le tudná-e vezetni
2015. márc. 8. 10:55
 5/5 anonim ***** válasza:

Akkor csináld azt, hogy az első egyenletet megszorzod 4-el, a másodikat 3-al. Vond ki a kettőt egymásból, "b" ki fog esni, marad az "a".

Több módszerrel is megoldható, hogy neked melyik kényelmesebb, nem tudom.

Levezetni nem fogom helyetted, de az általam adott ötlet alapján ki kell tudnod számolni.

2015. márc. 8. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!