Deriválás? Hogyan kell ezt megoldani?
Egy kérdésben láttam ezt a deriválási feladatot, de én nem értem a válaszok alapján ,hogy hogyan kell megoldani.
Elkezdtem megoldani,de nem tudom,h ezekből hogy áll össze a végeredmény
Csak a rend kedvéért, ez az a kérdés:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Itt feltételeztük a kérdezőről, hogy már tanították neki a deriválást, és így az összetett függvény deriváltjának kiszámítását is, levezetéssel. Jó tanács, hogy ne a GyK-s válaszok alapján akarj megtanulni deriválni, azok gyakran csak ötleteket, útmutatást tartalmaznak, nem részletes levezetést.
Amúgy annyi a lényeg, hogy az összetett függvény f(g(h(x))) függvény deriváltja f'(g(h(x)))*g'(h(x))*h'(x).
Ebben a feladatban az f függvény a köbre emelés, a g a logaritmus és a h a 2*x + 3 függvény volt.
De szerintem majd ha sorra kerül, megtanulod.
köszi a választ !
Nem innen akarok megtanulni, és már vettük a deriválást, vizsgára készülök ,és gyakorlok,de az összetett függvény nem megy.
Amit írtam ,arra lennék kíváncsi,h jó-e ...és mi kell hozzá,h megkapjam a végeredményt
Oké… Akkor azt nem részletezem, hogy (k(b(x)))' = k'(b(x))*b'(x), meg azzal se bonyolítom, hogy ez egy többszörösen összetett függvény…
Szóval (ln(2*x + 3)^3)' kell nekünk.
k(b(x)) = b(x)^3,
b(x) = ln(2*x + 3).
Így k' = 3*(b(x))^2 = 3*(ln(2*x + 3))^2.
(k(b(x)))' = k'(b(x))*b'(x) = 3*(ln(2*x + 3))^2*(ln(2*x + 3))'.
Ebben még szerepel ln(2*x + 3) deriváltja, amit nem tudunk, tehát most ezt kell kiszámolni.
k(b(x)) = ln(b(x)),
b(x) = 2*x + 3.
Most ugyanazt kell csinálni, mint az előbb, csak mások a függvények. Ha ezt megcsinálod, akkor már az utolsó deriválós tényező helyéri is tudod, mit kell majd írni, és készen vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!