Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kell megoldani ezt az...

Hogy kell megoldani ezt az alábbi egyenletet?

Figyelt kérdés
[sin(27°+x)]/sinx=6/5...........segítsetek FONTOS LENNE!

2015. jan. 11. 10:10
 1/5 anonim válasza:

A megoldást több lépésben írom, mint feltétlenül szükséges, de sztem így jobban követhető.

A megfelelő addíciós tétel alapján:

sin(27°+x)=sin27°*cosx+cos27°*sinx

Miután elvégezted az átalakítást és felszoroztál sinx-szel, ill. 5-tel a következőt kapod:

5*sin27°*cosx + 5*cos27°*sinx = 6*sinx

visszaosztasz sinx-szel:

5*sin27°*ctgx + 5*cos27°= 6

Kifejezed ctgx-et:

ctgx=(6-5*cos27°)/(5*sin27°)

Végül az egészet bevered a számológépbe, és visszakeresed az x-et. Nekem jelenleg nincs kéznél gép, úgyhogy eredményt sajnos nem tudok mondani, de remélem, azért a segítségedre voltam. :)

2015. jan. 11. 15:15
 2/5 A kérdező kommentje:
De én úgy tudom,hogy ilynekor nem lehet sinx-el osztani....mert lehet sinx 0 is.....nem?
2015. jan. 11. 16:23
 3/5 anonim válasza:

A feladatkitűzésben a nevezőben szerepel a sinx. A nullával való osztás értelmetlen, tehát az értelmezési tartománynak nem eleme a nulla.

Ezt valóban nem írtam, az ÉT vizsgálat emelt szinten elvárás, közép szinten viszont gyakran nem foglalkoznak vele. Az ilyen bakik ellenőrzésnél derülnek ki.

2015. jan. 11. 16:31
 4/5 anonim válasza:

Bocsi, most olvastam vissza magam még egyszer, és nem tudom, mennyire voltam érthető.

Tehát, a teljesen korrekt megoldás, ha mindenek előtt tartasz egy ÉT vizsgálatot. Megállapítod, hogy mivel nullával nem osztunk, sinx nem lehet nulla, azaz az értelmezési tartomány a valós számok halmaza a nullát leszámítva.

Majd, amikor leosztasz sinx-szel, jelzed, hogy az átalakítás emiatt ekvivalens.

2015. jan. 11. 17:02
 5/5 A kérdező kommentje:
Ja értem....mivel alapból nem lehet a nevezőben nulla ezért sinx értéke sem lehet nulla....így nyugodtan oszthatok....köszi a segítséget...egy darabig eljutottam azért én is (emelt matekon vagyok egyébként)
2015. jan. 11. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!