Hogy kell megoldani ezt az alábbi egyenletet?
A megoldást több lépésben írom, mint feltétlenül szükséges, de sztem így jobban követhető.
A megfelelő addíciós tétel alapján:
sin(27°+x)=sin27°*cosx+cos27°*sinx
Miután elvégezted az átalakítást és felszoroztál sinx-szel, ill. 5-tel a következőt kapod:
5*sin27°*cosx + 5*cos27°*sinx = 6*sinx
visszaosztasz sinx-szel:
5*sin27°*ctgx + 5*cos27°= 6
Kifejezed ctgx-et:
ctgx=(6-5*cos27°)/(5*sin27°)
Végül az egészet bevered a számológépbe, és visszakeresed az x-et. Nekem jelenleg nincs kéznél gép, úgyhogy eredményt sajnos nem tudok mondani, de remélem, azért a segítségedre voltam. :)
A feladatkitűzésben a nevezőben szerepel a sinx. A nullával való osztás értelmetlen, tehát az értelmezési tartománynak nem eleme a nulla.
Ezt valóban nem írtam, az ÉT vizsgálat emelt szinten elvárás, közép szinten viszont gyakran nem foglalkoznak vele. Az ilyen bakik ellenőrzésnél derülnek ki.
Bocsi, most olvastam vissza magam még egyszer, és nem tudom, mennyire voltam érthető.
Tehát, a teljesen korrekt megoldás, ha mindenek előtt tartasz egy ÉT vizsgálatot. Megállapítod, hogy mivel nullával nem osztunk, sinx nem lehet nulla, azaz az értelmezési tartomány a valós számok halmaza a nullát leszámítva.
Majd, amikor leosztasz sinx-szel, jelzed, hogy az átalakítás emiatt ekvivalens.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!