Hogy oldom meg a következő egyenletet?
2x+3=3^x
(Vagyis két x plusz három egyenlő három az x-edikennel.)
Olyan egyszerűnek tűnik, de...
Bal oldal nincs sok értelme 3 hatványaként felírni.
Harmadik alapú logaritmust lehet vonni, a jobb oldal akkor x lesz, de mit kezdjek a log3(2x+3)-mal, erre nincs azonosság.
Grafikus úton próbáld meg, de ez csak közelítő eredményt ad.
Még gondolkodom rajta tovább.
Eddig 2 matektanárral próbálkoztunk, de csak a grafikus közelítés jött szóba. Valahogy csak meglehetne találni azt a két megoldást :S :D
Eddig oké, de azért valahogy csak ki lehet számolni :D
A 2. válasz írója vagyok, most hogy mutattad a képet, rájöttem hogy hülyeséget mondtam mert valamiért azt hittem, hogy a 3^x egy csökkenő függvény :)
Az intervallumfelezéses megoldási módszer persze a negatív tartományon is elvégezhető.
Ha Mozaikos matekkönyved van, akkor 181. oldal.
Pedig grafikusan lehet megoldani, itt a matek könyvemben a példa:
(sorry, az akksik levannak merülve a digitfényképezőmben, telót tudtam csak használni)
Kár, hogy számolásos módszer nem igazán van rá, de azért ez a módszer is hasznos :)
Köszi a válaszokat!
"Eddig oké, de azért valahogy csak ki lehet számolni :D"
Ez sajnos nem igaz. Be lehet bizonyítani, hogy egy csomó egyenlet olyan, hogy nem lehet képlettel felírni a megoldását. (Ezek az úgynevezett "transzcendens" egyenletek.) Azt hiszem, ez is ilyen, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!