Segitenetek nekem a matekban? :D
Nos, en 7.-es vagyok, es matekbol most olyat tanulunk hogy kisebbet kell nagyobbal osztani pl.: 11:40=0,275. Az eredmenyt tudom, de hogy hogyan kell kiszamolni azt nem. Tudnatok segiteni? Fontos lenne? :/
Pl.azt sem tudom hogy 3:4-nek miert 0,75 lett az eredmenye, es nyilvan azert mert nemtudom kiszamolni. Szoval segitenetek?????????
Ugyanúgy kell számolni, mintha nagyobbat osztanál kisebbel, de van benne egy kis csavar is. Nézzük előbb a 3:4 osztás eredményét:
3:4=
A tanultak alapján "leválasztjuk" a 3-ast:
3':4=
Elvégezzük az osztást; 3-ban a 4 0-szor van meg, maradék a 3:
3':4=0
3
Most jön a plusz: a 0 után vesszőt teszünk, a maradék 3-as után pedig 0-t írunk:
3':4=0,
30
Most a 30:4 osztást kell elvégeznünk; 30-ban a 4 megvan 7-szer, 7*4=28, 30-28=2, tehát maradék a 2:
3':4=0,7
30
2
A 2-es maradék után újabb 0-t írunk, majd elvégezzük az osztást:
3':4=0,
30
20
20-ban a 4 megvan 5-ször, 5*4=20, 20-20=0, tehát maradék a 0.:
3':4=0,75
30
20
00
Tehát 3:4=0,75
Viszont nem mindig van ilyen szerencsénk; próbáld ki, hogy mi a helyzet akkor, ha 1:7? Ha elvégzed, láthatod, hogy sohasem lesz vége, viszont a leírt számjegyek ismétlődnek. Az ilyen számot végtelen szakaszos tizedestörtnek nevezzük, és úgy írjuk le, hogy az ismétlődő számszakasz fölé pontot rajzolunk:
1:7=1`42857` (itt az 1-es és a 7-es fölött van pont, így az 1-estől a 7-esig ismétlődik a számsor).
Abban az esetben lesz véges szakaszos tizedestört a végeredmény, amennyiben az osztónak és az osztandónak csak egy közös osztója van, az 1, valamint az osztó 2, 5, vagy ezek szorzata (tetszőleges mennyiségben felhasználva).
Remélem ebből mindent megértesz :)
Pontosan erről beszélt az előző válaszoló is, csak az 1/7 példájával... a 4/7 is ugyanúgy egy végtelen ismétlődő tizedestört.
0,714285˙
Ezt kell, hogy kapd. Ha látod, hogy ismétlődik, akkor egy pontot írsz felülre, ahogy én is írtam. Ennyi a megoldás.
igen, az a jó bocsi, az ötöst kitöröltem valahogy.
szóval ez jó, csak látod, hogy az 5-nél kezd ismétlődni, így a 8 fölé jobb oldalra írsz egy pontot és kész.
0,571428˙
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!