Matematika - Kombinatorika, Segítene valaki? Sürgős
Hello! Idén kezdtük el 10.ben a Kombinatorikát, azon belül a faktoriálisokat. A tanárúr feladott néhány példát amit nem sikerül megoldanom. Szerintem magát a faktoriálisokat értem és az órán vett példákat is.
Például 5! egyenlő 5*4*3*2*1-el(120). ugyanigy n(barmely szám amit választunk)=n*(n-1)*(n-2)..*3*2*1
Vettünk példát arra ha megvan adva 5 szam 0,1,2,3,4(minden szamot 1x hasznalhatunk fel.)
Hány 5 jegyű szám hozható létre?
2megoldasi modszert vettünk rá.
1.megoldas:
Meggondoljuk hány szám kerülhet az első helyre, 0 nem lehet tehát 4 számot választhatunk. ... 4*4*3*2*1=96
2. megoldás. Összes lehetsegesből kivonjuk a 0val kezdődőket.
5!-4!=120-24=96(azért 4! mert a 0 utan 4!-nyi képpen varialhatjuk a 0 utani szamokat.)
A HÁZINAK feladott példák:
Használható számok: 0,0,0,0,1,1,1,1
a) Hany 8 jegyű szám hozható létre?
b) Hány 8 jegyű páros szám hozható létre?
c) Hány 8 jegyű 4el oszható szám hozható létre?
a)
(Vettünk példát az egyforma n elemek megoldási módszereit vettük.)
8! osztva 4!*4!(4db nulla és 4 db 1es miatt)
Ez az összes szám ami létrehozhato.
Ha a nullával kezdődők nem kellenek:
8! : (4! * 4!) - ?
Hány faktoriálist kellene kivonni?
7! nem lehet mint az első reszletezett példa szerimt kellene, mivel vannak ugyanolyan számok.
4!(Ennyiszer varialható a 0 és az 1es) vagy 2! vagy 4!*2?
Valaki tudna segíteni?
Ha vettétek az ismétléses permutációt is, akkor könnyebb a helyzet (legalábbis nekem).
a) Az biztos, hogy az első számjegy az 1-es. Ezen felül marad 3 1-es és 4 0. Ezeket kell ismétlésesen permutálni; 7!/(3!*4!)=7*6*5/6=35 ilyen szám van.
Ha kivonással szeretnéd, akkor 8!/(4!*4!)=8*7*6*5/(8*3)=7*2*5=70 ilyen szám van. Ebből ki kell vonni a 0-val kezdődőeket, ez 7!/(3!*4!)=35.
Ezek különbsége 35, tehát 35 ilyen szám van.
A másik kettő ennek mindtájára menni fog. Még egy kis segítség:
b) 0-ra kell végződnie, tehát a 0 fix.
c) 100-ra kell végződnie, tehát ez fix, marad 3 1-es és 2 0.
Remélem, sikerül :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!