Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kellene megoldani ezt a...

Hogy kellene megoldani ezt a feladatot?

Figyelt kérdés

[link]

3-as felad a, b része nem megy. A-ra rájöttem, de a B-t, ahol betesznek még egy embert nem tudom kiszámolni.

Venn-diagrammot felrajzoltam, meg az ismert összefüggéseket kiírtam.

Hogyan kell ezeket a fajta példákat megoldani?

Köszönöm szépen a segítséget!

2014. aug. 30. 20:07
 1/3 Tom Benko ***** válasza:
Logikai szita. |A|+|B|+|C|-|A\cap B|-|A\cap C|-|B\cap C|+|A\cap B\cap C|=|A\cup B\cup C|
2014. aug. 31. 09:28
 2/3 anonim ***** válasza:

Kezdd el "belülről kifele" kitölteni a Venn-diagrammot.

- Mindhárman megtaláltak 4-et, akkor írd be a 4-et a három halmaz közös részébe.

- Enikő és Ádám metszete 6, ebből 4-et már leírtál a közös részbe, így Enikő és Ádám metszetének a "kimaradó részébe" írj be 2-t.

- Enikő és Tamás metszete 9, ebből 4 már ott van a közös részben, akkor még írj 5-öt Enikő és Tamás metszetének a "kimaradó részébe".

- Ádám és Tamás metszete 7, ebből már leírtál 4-et a közös részbe, akkor még maradt 3.

- Most jönnek azok a részek, amik csak 1 emberhez tartoznak. Ádámról tudjuk, hogy megtalált 11-et, már leírtál a közös részbe 4-et, az Enikővel közös részbe 2-t, a Tamással közös részbe 3-mat, maradt még 2 az "önálló részbe". Hasonlóan számold össze, hogy Tamásnál már le lett írva 3+4+5, ő összesen 15-öt talált, így maradt 3 az önálló részbe.

- Számold meg, hogy eddig mennyit írtál le: 19-et. Mivel összesen 23 eltérés van, és mindent megtaláltvalaki, a kimaradó 4-et csak Enikő találhatta meg, ezért írj 4-et az Enikő "önálló részébe".

2014. aug. 31. 09:37
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget! Még csinálok pár ilyen példát, de a logika megvan most már.
2014. aug. 31. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!