Hogy kellene megoldani ezt a feladatot?
3-as felad a, b része nem megy. A-ra rájöttem, de a B-t, ahol betesznek még egy embert nem tudom kiszámolni.
Venn-diagrammot felrajzoltam, meg az ismert összefüggéseket kiírtam.
Hogyan kell ezeket a fajta példákat megoldani?
Köszönöm szépen a segítséget!
Kezdd el "belülről kifele" kitölteni a Venn-diagrammot.
- Mindhárman megtaláltak 4-et, akkor írd be a 4-et a három halmaz közös részébe.
- Enikő és Ádám metszete 6, ebből 4-et már leírtál a közös részbe, így Enikő és Ádám metszetének a "kimaradó részébe" írj be 2-t.
- Enikő és Tamás metszete 9, ebből 4 már ott van a közös részben, akkor még írj 5-öt Enikő és Tamás metszetének a "kimaradó részébe".
- Ádám és Tamás metszete 7, ebből már leírtál 4-et a közös részbe, akkor még maradt 3.
- Most jönnek azok a részek, amik csak 1 emberhez tartoznak. Ádámról tudjuk, hogy megtalált 11-et, már leírtál a közös részbe 4-et, az Enikővel közös részbe 2-t, a Tamással közös részbe 3-mat, maradt még 2 az "önálló részbe". Hasonlóan számold össze, hogy Tamásnál már le lett írva 3+4+5, ő összesen 15-öt talált, így maradt 3 az önálló részbe.
- Számold meg, hogy eddig mennyit írtál le: 19-et. Mivel összesen 23 eltérés van, és mindent megtaláltvalaki, a kimaradó 4-et csak Enikő találhatta meg, ezért írj 4-et az Enikő "önálló részébe".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!