Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy másodfokú egyenletnek,...

Egy másodfokú egyenletnek, hogy lehet megállapítani, hogy hány megoldása van és azok milyen előjelűek anélkül, hogy kiszámolnánk?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a megoldások számát a diszkrimináns kiszámolásával lehet kiszámolni, de hogy milyen előjelűek azt honnan lehet megtudni anélkül, hogy kiszámolnám?

2014. júl. 26. 17:34
1 2 3
 21/24 szakor ***** válasza:

AZONOS ELŐJELŰ számok szorzata POZITÍV. Ennél egyszerűbben nem tudom elmondani.

Esetleg sorra lehet venni.

Kétféle előjel van, tehát ha mindkét szám negatív, akkor a szorzat előjele pozitív. Ha mindkét szám előjele pozitív, akkor a szorzat előjele is pozitív.

Eddig világos, vagy már ez is bonyolult?

Ez az első Viète-formula alkalmazása. A szorzat a c/a hányadossal egyenlő. c a másodfokú egyenlet együtthatója, a sima szám, tehát ismered az előjelét. Még tudsz követni?

Ha a c előjele negatív, akkor A GYÖKÖK ELŐJELE KÜLÖNBÖZŐ, egyik negatív, a másik pozitív.

Még mindig tudsz követni?

Ezután következik a második felvonás, a második Viète-formula alkalmazása a másik együttható segítségével. De ha eddig nem érted, akkor kár belekezdeni.

2014. júl. 27. 15:34
 22/24 szakor ***** válasza:

#20-as kissé belekeveredett:)

II. felvonás: (x1 + x2 = -b/a) második Viète-formula)

1. c/a > 0

Ha -b/a NEGATÍV, akkor x1+x2 is NEGATÍV, azaz ekkor mindkét gyök is NEGATÍV, hiszen pozitív számok összege is pozitív, ez kiesik, marad a két negatív eset.

Ha -b/a POZITÍV, akkor x1+x2 is POZITÍV, ami viszont azt jelenti, hogy mindkét gyök POZITÍV, mert két negatív szám összege is negatív, ez kiesik, marad a két pozitív eset.

2. c/a < 0 ekkor egyik gyök negatív, a másik pozitív - konkrétabbat csak a megoldás után lehet mondani, gyakorlottabbak az együtthatókból rögtön meg tudják mondani a gyököket is. (egyébként meg nincs rögzítve, tehát önkényesen mondhatjuk, hogy egyik negatív, másik pozitív)

2014. júl. 27. 16:02
 23/24 anonim ***** válasza:
#22: Igaz, másodikat elrontottam, az az ellentétjel megkavart, de te jól leírtad :D
2014. júl. 27. 18:49
 24/24 A kérdező kommentje:
ok most már leesett tényleg én voltam a f**sz :D köszi :))
2014. júl. 27. 19:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!