Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan lehet megállapítani,...

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy vers ütemhangsúlyos, vagy időmértékes verselésű?

Figyelt kérdés

A kérdés adott. Azt értem, hogy egy szótag mikor számít hosszúnak, mikor rövidnek, de ebből mégis hogy a fenébe lehet megállapítani ezt..?

Légyszi ne nézzetek le, nem tanították nekünk, és most meg kéne tudnom használni, ha valaki el tudná magyarázni érthetően, azt megköszönném :)

2014. márc. 8. 10:40
 1/2 anonim ***** válasza:
Olyan példákat vizsgálj meg, amiről tudod, hogy milyen, mert ütemet nem lehet írásban elmagyarázni. Pl BEfordultam Akonyhába, RÁgyújtottam Apipára ez ütemhangsúlyos. Olyan, mint egy magyar népdal. Az, hogy BÚSdüle-DÉkei-DENHUSZT-NAKROM-VÁrameg ÁLLÉK, CSENDvala-FELlega-LÓL SZÁLLTfelaz-ÉJjeli HOLD az meg időmértékes. Ez fix verslábakból áll, mint pl tátiti vagy tá-tá, vagy titi-tá. Ez a szavak normális hangsúlyának néha ellent mond, tehát nem feltételenül az első, hangsúlyos lesz a hosszú, és a szóhatárok elmosódnak, pl FÉR-fiu-RÓLSZÓLJ NÉKEM MÚzsaki SOKfele BOLYGOTT.
2014. márc. 8. 14:54
 2/2 anonim ***** válasza:

Az antik versek ált.ban időmértékesek

A magyar versek pedig legtöbbször ütemhangsúlyosak

2014. márc. 8. 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!