Matekban az IRRACIONÁLIS EGYENLETEKBEN mi a lényeg? Példa lenn.
(gyök) (gyök) (gyök)
x+7 + x+2 = 3x+19
Hogy kell ezt megoldani , ?? mi a lényeg , mire figyeljek ??? (nem voltam suliba mikor vettük és igy nehéz :S:S )))
am 10.es vagyok
Pont most vettük.Mindhárom gyökre fölírod feltételnek hogy nagyobb egyenlőnek kell lenniük 0-nál.Ezek közül kiválasztod a tanárom szerint a "legerősebbet", mivel nem voltam én úgy értem hogy a legnagyobbat, azt megjelölöd vagy bekeretezed.
Ezek után egyenlet mindkét oldalát négyzetre emeled!
Bal oldalon zárójelbe megy a két gyök és az egész a négyzeten lesz, bal oldalon eltűnik a gyök jel, ami alatta van megmarad.
A bal oldalon nevezetes azonosságot kell látnod,amit ha megoldasz:
x+7+2*(√x+7*√x+2)+x+2=3x+19
bal oldalon ami nincs zárójelben azokat összevonod:
2x+9+2*(√x+7*√x+2)=3x+19
Egyenlet mindkét oldalából/-2x-9
2*(√x+7*√x+2)=x+10
Egyenlet mindkét oldalán ha újra négyzetre emeled eltünik a gyökjel(viszont ugye a gyök helyett zárójel lesz):
4*(x+7)*(x+2)=(x+10)négyzeten
Baloldalon elvégzed, jobb oldalon a nevezetes azonosságot felfedezed és megoldod.
4xnégyz+8x+28x+28=xnégyz+20x+100
nullára rendezed az egyenletet:
3xnégyz+16x-72=0
másodfokú egyenletet kaptál amit a megoldó képlettel megoldasz, majd az eredményt, ellenőrzöd a megjelölt feltételben, és ha teljesül akkor megoldása az egyenletnek, ha nem akkor nem megoldása.(márha lesz 2 megoldás)
Nagyjából ennyi, lehet hogy rossz a számolás, azt majd nézd meg, viszont a levezetés az valahogy így van.
első vagyok
csak egy példa erre a "legerősebbre":
ha pl x>-3, x>2 és x>5 van, akkor x>5 mert így egyszerre teljesül mindhárom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!