Az egyenletekben kénes segíteni és elmagyarázni, hogy hogy kell kiszámolni?
itt van egy példa is:
3a+6=a-2
meg van valami jobb és bal oldal és a lapon szerepel egy meg oldott példa is ez:
3*x+5=5*x-7
Oldjuk meg az egyenletet mérlegelv segítségével!
5*x-7 = 3*x+5 /-3*x Ellenőrzés:
2*x-7 = 5; /+7 bal oldal: 5*6-7= 30-7=23
2*x = 12 /:2 jobb oldal: 3*6+5= 18+5=23
x = 6 bal oldal = jobb oldal
Én ebből most nem értek semmit csak azt,hogy melyik a bal oldal és melyik a jobb oldal.
Szóval valaki eltudná nekem magyarázni,hogy hogyan tudom ezt kiszámolni?
3a+6=a-2
Az a lényeg, hogy úgy marad igaz az egyenlőség, ha mindkét oldallal UGYANAZT csinálod.
Ha az egyik oldalból elveszel, akkor a másikból is el kell venni ugyanannyit. Ha szorzol vmennyivel, akkor a másik oldalt is szorozni kell.
És úgy kell rendezgetni, hogy az egyik oldalon maradjon az összes ismeretlen.
ohh rendben =D ás ha ezt jól számoltam most ki akkor ez a megoldás:
3a+6=a-2
4a = -4 ???ez jó lett???
A jobb oldalról úgy tudod eltüntetni az ismeretlent, hogy kivonsz a-t. Így a bal oldalból is ki kell vonni 1 a-t.
Aztán ahhoz, hogy a bal oldalon csak az "a-k" maradjanak, ezért onnan ki kell vonni 6-ot, így a jobb oldalon is ki kell vonni 6-ot.
Nem jó.
Ne találgass, és ne ugrálj. Lépésenként haladj, és minden lépést írjál le. Szépen sorban, egymás alá. Az = jelek kerüljenek egymás alá. Így szépen követhető lesz minden lépés. ( A jobboldali "a"-t ha átviszed a baloldalra, akkor az ott -a lesz. Vagyis összevonáskor nem 4a lesz, hanem 2a) stb
na és így:
3a+6=a-2
3a+a=+6-2
4a=-4
???nem tudom segítsetek lécci már a kiszámolásában =/ ,de gyorsan,mert holnap már dolgozat van ebből és nem tudom ráadásul tz és ha ez is egyes lesz akkor bukta lesz félévkor és hát nem tanácsos 7.ben félévkor bukni :S,mert nagyon sokat számít :/
3a+6=a-2
Először kivonsz mindkét oldalból hatot.
3a=a-8
Utána kivonsz a-t.
2a=-8
Osztasz kettővel:
a=-4
Azért magyarázzuk, hogy megértsd, de ha kiszámoljuk helyetted, akkor nem fogod megérteni.
Csináld meg ezt:
3b-9=16-2b
Egyébként úgy tudod meg, hogy jó-e az eredményed, hogy behelyettesíted az eredeti egyenletbe.
3a+6=a-2
Kijött, hogy a=-4, tehát az a-k helyére beírod a -4-et:
3(-4)+6=-4-2
Most nézzük a bal oldalt:
3*-4=-12+6=-6
A jobb:
-4-2=-6
Tehát az jön ki, hogy -6=-6, ami igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!