Permutációk, variációk, matek? Mégis, hogyan lehet...?
Sziasztok, éppen matekozok, és elakadtam az egyik feladatnál. Hány háromjegyű, hárommal osztható természetes szám készíthető a 0, 1, 3, 5, 7 számjegyekből, ha a számokban nem fordulnak elő ismétlődő számjegyek?
Én így indultam el: Az első számjegy helyén 4-féle szám lehet (mert 0 nem), a második szám helyén 4-féle szám lehet (0 miatt) de a harmadikra nem tudok rájönni. 3-mal osztható egy szám, ha a számjegyek összege osztható hárommal. Végső elkeseredésemben kiírtam az összes (remélem megtaláltam mindet) lehetséges megoldást, így jött ki 20 végeredményként. De ez nem a legjobb megoldás. Ha valaki tud segíteni, azt nagyon megköszönöm!
Hárommal osztható ergo a számjegyek össze osztható hárommal.
A hárommal vett osztási maradékuk:
0 - 0
3 - 0
1 - 1
7 - 1
5 - 2
Tehát 0 és 3 nem lehet benne, hisz akkor a harmadik számjegynek hárommal oszthatónak kell lennie. Viszont 1 és 7 lehet együtt, mert akkor az utolsó számjegynek is 1 maradékot kéne adnia.
Ezért csak 5,1 vagy 7, 0 vagy 3 kombinációk lehetségesek.
Tehát 1*2*2 számhármas jöhet szóba, ennek 3*2*1 permutációja van, ez így összesen 24 szám. De ebben számoltuk a 0 kezdetűeket is, ami 1*2*1 féle számhármas (0 és 1 vagy 7 és 5) 2*1 permutációja (az első számjegy nulla, csak a maradék kettőt permutájuk). Kivonva ezt a négyet meg is kaptuk a 20-t.
Javítás:
0 és 3 EGYÜTT nem lehet benne
1 és 7 SE lehet együtt
Még egy össze->ÖSSZEGE is van benne.
Elnézést, figyelmetlen voltam.
Hű, nagyon szépen köszönöm, de lenne néhány kérdésem:
Miért fontos a hárommal vett osztási maradékuk?
Mik azok az 1*2*2 , 1*2*1 számhármasok? És mik ezeknek a permutációi, honnan tudom?
Egyébként magát a számolást így már sikerül levezetnem, csak ott van a probléma, hogy nem tudom, hogy mi micsoda, de azért nagyon köszönöm, sokat segítettél!
Ahogy már mondtam, a hárommal oszthatóságot csak a számjegyek (azok összegének oszhatósága hárommal) határozza meg, független a szájegeyk sorrendétől.
Ergo egy fajta megoldási módszer, hogy megkeresem hány ilyen számhármas van, majd megnézem ezeket hányféleképp tudom sorba rakni.
A hárommal való osztási maradék ezért fontos, mert a számok összegének oszthatóságát a számok maradékainak összegének oszthatóságával is vizsgálhatjuk.
Pl. 1+5+0=6, ez osztható, de ugyanúgy maradékkel 1+2+0=3 is vizsgálható. Előnye a maradékkal való dolgozásnak, hogy csak 3 értéke lehet 0,1,2 és csoportosítani is tudjuk számokat.
0 maradék osztályból van: 0, 3
1 maradék osztályból van: 1, 7
2 maradék osztályból van: 5
Na most könnyen lehet látni a maradékos módszerből, hogy ahhoz hogy hárommal osztható legyen vagy ugyanabból az osztályból kell három darab (mivel nekünk max 2 van egyből, ezért ez nem lehetséges) vagy minden osztályból pontosan egyet kell vennünk.
Ebből következik, hogy (0 vagy 3) és (1 vagy 7) és 5 a keresett számunk számjegyei. Tehát 5-s mindenképpen benne van és függetlenül választunk egyet-egyet (kétszer két döntés) a {0,3} és {1,7} számpárból. Ez lesz 1*2*2-féle számhármas, amiből összetudjuk állítani a számunkat.
Tehát a szám számjegyei 4-féle lehet. (Ez amúgy az 5,0,1 5,0,7 5,3,1 és 5,3,7)
Most itt két lehetőség van:
1) Adott a három számjegyem, ezt 3*2*1=6 féleképp tudom sorrendbe rakni (tegyük fel mind a négy számhármasra), azaz 3*6=24 ilyen számom van, csak ugye itt hibáztam, hisz 051-t is (háromjegyű) számnak vettem. Azt is látom, hogy ha muszáj a nullát választanom, akkor csak egy döntései lehetőségem van, hogy az 1 és 5 mellé a 1 vagy 7-t veszem hozzá, tehát 2 olyan számhármas van, amiben nulla szerepel. Mindkét ilyen számhármas esetén pontosan 1*2*1 olyan van, aminél a nullát első helyre raktam (első helyen nincs döntésem: 0 lesz, második helyen a két számjegy közül döntök, harmadik helyen megint nincs döntésem: az lesz, ami maradt). Tehát az a két számhármasra 2 lehetőség, összesen négy eset van, amit beleszámoltam, de hibás.
24-4=20
2) Hasonló nagyon. Azt mondom, hogy a négy számhármas felére (amelyikbe a nullát nem vettem be, azaz hármast vettem bele) 3*2*1 sorrend van, ez 2*6=12 szám, a másik felére (amibe 0-t igen, 3-t nem vettem bele) pedig 2*2*1 (első helyen 0-n kívűl bármelyiket, második helyen a 0 és az első helyre nem választott közül döntök, harmadik helyen, ami maradt), azaz 4 sorrend mind a kettő számhármasra, ami összesen 8.
12+8=20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!