Mi ezeknek a komplex számos feladatoknak a megoldása?
Adja mg algebrai alakban az alábbi komplex műveletek eredményét:
(2+i)/(i(-3+4i))=
(5-i)/(-3i+i)=
1/(3+4i)=
2. gyök alatt(-1)=
2. gyök alatt(-8i)=
4. gyök alatt (1)=
Nem tudom, mit tanultatok már a komplex szám gyökvonásáról. Úgy értem, hogy lehet, hogy más módszerrel kell megoldanod, mint ahogy én fogom csinálni.
2) √(-1)
Az eredmény algebrai alakban a+bi, csak ki kell találni, hogy mi az a és mi a b.
Annyit tudunk róluk, hogy mindkettő valós szám. Fontos, hogy b is valós, hiszen csak b·i lesz képzetes az i miatt.
√(-1) = a+bi / emeljük négyzetre (ugye egyértelmű, hogy hogyan jön ki a+bi négyzete?)
-1 = a² - b² + 2ab·i
kicsit máshogy felírva:
(-1) + (0)·i = (a²-b²) + (2ab)·i
Ez csak úgy lehet, hogy a bal oldali valós tag megegyezik a jobb oldali valóssal, és a bal oldali képzetes is a jobb oldalival:
a²-b² = -1 és 2ab = 0
Szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla, vagyis vagy a, vagy b nulla:
a) Ha a=0:
0²-b² = -1
b² = 1
b = ±1
vagyis a megoldás:
√(-1) = a + bi = 0 ± i
b) Ha b=0:
a²-0² = -1
a² = -1
ennek nincs megoldása (hisz a-nak valósnak kell lennie)
Tehát csak a ±i a megoldás.
3)
Ugyanúgy csináljuk ezt is:
√(-8i) = a + b·i
négyzetre emelés:
-8i = a² - b² + 2abi
0 + (-8)i = (a²-b²) + (2ab)i
→ a²-b²=0 és 2ab=-8
a² = b² → a = ±b
ab = -4
a) Ha a = +b:
ab = a² = -4
Ennek nincs megoldása.
b) Ha a = -b
ab = -a² = -4
a² = 4
a = ±2
Vagyis a megoldások:
egyik: √(-8i) = 2 - 2i
másik: √(-8i) = -2 + 2i
4)
√1 = a + bi
1 + 0·i = (a²-b²) + 2ab·i
→ a²-b² = 1 és 2ab=0
fejezd be...
Ja, azt hittem, a 4 ott a feladat sorszáma.
Negyedik gyököt így már nem lehet kényelmesen csinálni. Akkor viszont bizonyára tanultátok a gyökvonást más úton: át kell alakítani a számot trigonometrikus alakra először:
z = r·(cos α + i·sin α)
z=1 esetén:
r = 1
α = 0
Ennek a negyedik gyöke: r-ből negyedik gyököt kell vonni, α-t pedig el kell osztani 4-gyel.
De van több megoldás is, hisz a szög k·2π-vel periodikus. k=0,1,2,3 értékeknél a 4-gyel osztás más szöget ad (utána már ugyanazok a szögek jönnek újra 2π-vel eltolva)
k=0: α/4=0
k=1: α/4=π/2
k=2: α/4=π
k=3: α/4=3π/2
A végén még vissza kell alakítani algebrai alakba. Az meg simán úgy megy, hogy ki kell számolni a szinusz meg koszinuszt a trigonometrikus alaknál:
k=0: 1·(cos 0 + i·sin 0) = 1
k=1: 1·(cos π/2 + i·sin π/2) = i
k=2: 1·(cos π + i·sin π) = -1
k=3: 1·(cos 3π/2 + i·sin 3π/2) = -i
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!