Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Magyar Kártyás valószínűségszá...

Magyar Kártyás valószínűségszámítás? (Talán emeltes feladat)

Figyelt kérdés

Sziasztok! Két feladatot nem igazán tudom,hogyan oldjak meg.

1.) 32 lapból hányféleképp húzhatunk úgy ki 7 lapot úgy,hogy legyen közte 2 ász és 3 piros?

2.) 32 lapból hányféleképp húzhatunk úgy ki 7 lapot úgy,hogy legyen közte 2 felső és legalább 3 király?

Köszönöm a válaszokat előre is!

2014. jan. 16. 16:30
 1/3 anonim ***** válasza:

1. Ha jól értem, azt kérdezi, hogy hányféleképpen lehet pontosan 2 ász és 3 piros.

Fontos: Két különböző eset van aszerint, hogy a piros ász köztük van-e, vagy nincs. Ezt a két esetszámot össze kell adni.

a) Nincs köztük piros ász: Ekkor a két ászt a többi háromból húzzuk ki, a három piros lapot pedig azon hét db pirosból, amelyek között a piros ász nem szerepel, hiszen eredetileg 4 ász és 8 piros kártya van a pakliban, a piros ászt is beleértve.

Még kettőt kell kihúzni, hogy összesen hét legyen. Ezt 32 - (4 + 7) = 21 db-ból lehet.

Így a binomiális együtthatókkal:

(3 alatt 2)*(7 alatt 3)*(21 alatt 2)

b) Köztük van a piros ász: A másik ászt ekkor a három közül vesszük ki, a két másik pirosat szintén már csak a hét maradék piros közül, az utolsó három (most nem kettő!) lapot pedig megint a 21 közül.

Tehát: (1 alatt 1)*(3 alatt 1)*(7 alatt 2)*(21 alatt 3)

Az a) és b) összegéből adódik a végeredmény.

Ez valóban emelt szintű.

A b)-t rád bízom, de ha mégse megy, akkor kérdezd csak meg. (Vigyázz, vagy három, vagy négy felsőt lehet kihúzni!)

2014. jan. 16. 20:47
 2/3 anonim ***** válasza:
Azaz 3 vagy négy királyt, bocsánat.
2014. jan. 16. 20:49
 3/3 A kérdező kommentje:
Bocsi,hogy ilyen későn válaszolok.. Sikerült megcsinálni,én is így gondoltam, csak a megoldókulcsom volt rossz. Szóval Köszönöm szépen!
2014. jan. 21. 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!