Valaki segítsen ebben pls?
Valaki kérem vezesse le nekem a megoldás menetét... Neki állni nemtudok. Előre is köszönöm
Kristóf a könyveit három polcon tárolja. Az első polcon a szépirodalmi könyveket, másodikon az albumokat. A harmadikon pedig a műszaki jellegű könyveket. A szépirodalom könyvek és az albumok száma úgy aránylik egymáshoz, mint 7:5, továbbá tudjuk, hogy műszaki témát feldolgozó könyvből 1,8-szer annyi van, mint albumból. Kristóf egy antikváriumi akció során 15 új könyvet tervez vásárolni, amelyekből ha minden polcra ugyanannyit helyezne el, akkor az egyes polcokon lévő könyvek számának aránya 4:3:5 lenne.
a, Hány szépirodalomi mű található Kristóf első polcán ?
b, Hányféleképpen tud Kristóf 3 albumot kölcsönadni Károly nevű barátjának?
c, Összesen hány könyvet tárolna Kristóf a három polcon, ha mind a 15 tervezett könyvet megvenné?
szép/alb=7/5
műs/alb=1,8
(szép+5)/(alb+5)=4/3
(műsz+5)/(alb+5)=3/5
4 egyenlet, 4 ismeretlen, tehát megoldható
Az első és a 3. párban: 2 ismeretlen, 2 egyenlet
Felső polc: a. középső: b, alsó: c.
a/b=7/5 -> a= 7/5b
(a+5)/(b+5)=4/3 -> itt a helyére írd be a 7/5b-t -> b=25
a=7/5b=35
c=1.8b=45
Ebből a) és b) megvan.
A b) kérdést nem értem, de talán arra utal, hogy a 3 db hány féleképp választható ki a 25-ből?
Leírom újra, most már kapkodás nélkül, mert az előbb 3 dolgot is elgépeltem ill. félreérthetően írtam :S
Valamint meggyőztem magam, hogy a b) kérdés, csak arra vonatkozhat, amire tippeltem (csak nekem fura, hogy ez hogy jön az arányokhoz, de mindegy.)
Szóval:
Felső polc: x; középső: y; alsó: z.
x/y=7/5 -> x= 7/5y
(x+5)/(y+5)=4/3 -> itt x helyére írd be a 7/5y-t -> y=25
x=7/5y=35
z=1,8y=45
Tehát a) x=35
b) Hányféleképp választható ki a 3 könyv a 25-ből, ha nem számít a sorrend.
Az összes lehetőséget (ami 25!/(25-3)!) elosztod az ismétlődések számával, azaz 3!-sal:
(23*24*25)/6=2300
c) x'=35+5=40
y'=25+5=30
z'=45+5=50
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!