A k paraméter mely értékére nincs az egyenletrendszernek megoldása? x + y + 2 z = -1 x +2y - 2 z = -2 6x +14 y + k z = -13 k=? hogyan kapom meg eböl a k-nak az értékét és mi a k értéke?
Mivel furán jelenítette meg átírtam ide a kérdést:
A k paraméter mely értékére nincs az egyenletrendszernek megoldása?
x + y + 2 z = -1
x +2y - 2 z = -2
6x +14 y + k z = -13
k=?
hogyan kapom meg eböl a k-nak az értékét és mi a k értéke?
Tehát az egyenletrendszer:
x+y+2z=-1
x+2y-2z=-2
6x+14y+kz=-13
Jó lenne tudni, hogy egyetemre vagy középsulira kell; de legyen középsulis feladat, akkor nem kell túlmagyarázni a dolgokat:
Fejezzük ki x-et az első egyenletből (az a legegyszerűbb):
x=-1-y-2z=-(1+y+2z), ezt írjuk be a másik két egyenletbe:
-1-y-2z+2y-2z=-2, összevonva y-4z=-1
-6(1+y+2z)+14y+kz=-13 /összevonás
-6-6y-12z+14y+kz=-13, összevonva 8y+(k-12)z=-7, így az egyenletrendszer, ami marad:
y-4z=-1
8y+(k-12)z=-7
Szorozzuk az első egyenletet 8-cal:
8y-32z=-8
8y+(k-12)z=-7 /vonjuk ki egymásból a két egyenletet:
(k-12)z+32z=1 /összevonás
(k-12+32)z=(k+20)z=1
Nem nehéz kitalálni, hogy ha k+20=0, akkor az egyenletből 0=1 lesz, ami nem igaz, tehát k=-20-ra nem lesz megoldása az egyenletrendszernek (feltéve, hogy jól számoltam, de szerintem nem számoltam el sehol, azért ellenőrizd! :D ).
egyetemi feladatról lenne szó amit matrixal kéne megoldanom, és aszt biztosra mondhatom hogy van megoldása mivel ide csak értéket tudok megadni:
igazad volt most csak kiment a fejemből hogy nem az a lényeg hogy egyenletnek van e megoldassa hanem hogy k nak milyen az értéke
koszonom
Ha csak a végeredményt kéri, akkor k=-20 és kész (már ha nem számoltam el).
Ha egyetemi feladat, akkor Gauss-eliminációval illik megoldani. Írjuk fel az ismeretlenek együtthatóját egy 3x3-as mátrixban, utána húzzunk egy vonalat és mögé írjuk a jobb oldalt (az oszlopok sorrendben: x;y;z):
[+1 +1 +2| -1]
[+1 +2 -2| -2]
[+6 14 +k|-13]
(A +-okat azért írtam ki, hogy az egységesség az oszlopok között megmaradjon, mivel ha sok szóközt nyomok, a megjelenítésnél összehúzza azokat).
A Gauss-elimináció lépései:
-keressünk egy 1-est a vonaltól balra (ha nincs, akkor az egész sort osszuk valamelyik számmal, így tudunk egyet kreálni), karikázzuk be, majd a bekarikázott 1-es alatti számokat "nullázzuk" ki; ahogy kinulláztuk a sor egyik elemét, ugyanúgy kell a sor többi elemével is eljárni (mindjárt meglátjuk, hogy ez pontosan mit is jelent).
-ha ezzel kész vagyunk, keressünk egy másik 1-est, amit bekarikázhatunk, de ugyanabban a sorban vagy oszlopban nem lehet 1-nél több karikázás. Ezt addig csináljuk, amíg mindegyik sorban és oszlopban pontosan 1 karikázás lesz, vagy amíg tilos sorhoz nem jutunk; tilos sor úgy képződik, ha bal oldalon csupa 0 van, jobb oldalon 0-tól különböző szám (mivel a visszafejtésnél 0=számot kapnánk, ami meg ugye nem lehet).
Akkor kezdjük; a bal felső sarkos 1-est bekarikázom ( így jelölöm: 1°:
[1° +1 +2| -1]
[+1 +2 -2| -2]
[+6 14 +k|-13]
A közvetlen alatta lévő számból úgy lesz 0, ha kivonom a bekarikázott szám 1-szeresét, tehát a mellette lévő számok 1-szeresét is kivonom a közvetlen alattuk lévő számokból:
[1° +1 +2| -1]
[ 0 +1 -4| -1]
[+6 14 +k|-13]
Az utolsó sor 6-osából úgy lesz 0, ha a bekarikázott szám 6-szorosát kivonom, így teszek a mellette lévő számokkal is:
[1° +1 +2| -1]
[ 0 +1 -4| -2]
[ 0 +8 +(k-12)|-7]
Bekarikázzuk a középső 1-est:
[1° +1 +2| -1]
[ 0 1° -4| -2]
[ 0 +8 +(k-12)|-7]
A feladat ugyanaz, mint eddig; a felette lévő 1-ből úgy lesz 0, hogy a szám 1-szeresét kivonjuk:
[1° +0 +6| +1]
[ 0 1° -4| -1]
[ 0 +8 +(k-12)|-7]
Az alatta lévő 8-asból úgy lesz 0, ha a szám 8-szorosát vonom ki:
[1° +0 +6| +1]
[ 0 1° -4| -1]
[ 0 +0 +(k+20)| 1]
Már csak a (k+20)-at tudnám karikázni, ehhez előbb osztanunk kellene k+20-szal; k+20-szal akkor nem oszthatunk, ha 0 az értéke (mivel 0-val nem osztunk), vagyis k=-20 esetén nem lesz megoldása az egyenletrendszernek (nem mellesleg így az utolsó sor [0 0 0| 1] lesz, ami a fent definiált tilos sornak felel meg).
Tehát k=-20 esetén nem lesz az egyenletrendszernek megoldása.
Mennyivel egyszerűbb volt az előző megoldás :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!