Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek. Segítség! Hogyan kell...

Matek. Segítség! Hogyan kell csinálni?

Figyelt kérdés

szóval. a feladatom így szól:

(x a négyzeten - 3x - 10) : (x + 2)

ezt nem törként kell értelmezni, hanem osztásként. de nem tudom, hogyan kell megoldani. a tanárom azt mondta, hogy úgy, mint a sima írásbeli osztást. nade hogyan kell x a négyzetent elosztani x-5-tel? :D

ért valaki ezekhez? előre is köszi, ha tudtok segíteni.

2009. nov. 12. 18:53
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Innen még hiányzik valami. Ez nem egyenlet!
2009. nov. 12. 18:58
 2/17 A kérdező kommentje:
igazad van, bocsánat, elfelejtettem odaírni, hogy nem kiszémolni kell, hanem egyszerűbb alakra hozni az osztás elvégzésével.
2009. nov. 12. 19:02
 3/17 anonim ***** válasza:
 4/17 anonim ***** válasza:

nincsen a végén egyenlő valamivel?

mondjuk x+19 vagy mittomén? de a végéről hiányzik az h mennyivel egyenlő.

5/17 anonim ***** válasza:
jaaaaaaaa
2009. nov. 12. 19:03
 6/17 anonim ***** válasza:

ezt úgy kell, hogy az x a négyzeten-3x-10 az egyenlő azzal, hogy (x+2)*(x-5)

ez esetben el tudod osztani (x+2)-vel és ott marad hogy: x-5. ezaz eccerűbb alakja.

2009. nov. 12. 19:06
 7/17 anonim ***** válasza:
ha vmit nemértesz, szólj.
2009. nov. 12. 19:07
 8/17 A kérdező kommentje:

ömm... azt nem értem, hogy igazából hogy kellene ezt az osztást elvégezni. vagyis... nem konkrétan ezt, mert ezt meg tudtam már csinálni.

de ezt a feladatot például hogyan kell egyszerűbb alakra hozni?

x a harmadikon + 6*x a négyzeten + 11x + 6

2009. nov. 12. 19:11
 9/17 anonim ***** válasza:

figyi, az amit te leírtál, azmár harmadfokú ugye.

ezeket egyszerűbb alakra így kell hozni: a(x-x1)*(x-x2)*(x-x3). ezaz alap egyenlet.

az 'a'-val neked most nemkell foglalkoznod, az 'a' jelöli azt a számot ami az 'x a harmadikon' előtt van, de neked most ott ugye nincsen semmi. (gondoltban azegy 1-es ugye.)

amit én x1, x2 és x3-nak jelöltem, azaz uccsó számot jelöli, ami után már nincs x. az egyenletedben az a szám a 6-os. tehát x1-et x2-t és x3-at úgy kell megválogatnunk, hogy annak a szorzata 6-ot adjon. ez nem más mint: 1*2*3. (ez ugye 6). tehát x1=1, x2=2, x3=3.

behelyettesíted abba az egyenletben amit fent írtam, az alap egyenletbe. így fog kinézni: (x+1)*(x+2)*(x+3).

és ennyi. ezaz egyszerűbb alakja az 'x a harmadikon + x a másodikon + 11x + 6-nak.

na még mit nem értesz?:)

2009. nov. 12. 20:02
 10/17 A kérdező kommentje:
azt amit most elmagyaráztál. mi ezt valami írásbeli osztással oldottuk meg. szóval megnézzük hogy az első tagban hányszor van meg amivel osztunk aztán visszaszorzás, maradék stb stb. egyik megoldást se értem. a tanár azt mondta, hogy ez 11.-es anyag. én 8.-os vagyok.
2009. nov. 12. 20:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!