B^3*b^-3=? 9. -es matek hatványozás (Köszi! )
Figyelt kérdés
b^3*b^-3=?
b^3/b^3=?
Az ilyen feladatoknál mi a megoldás? 1? 0? b? Illetve a két példa között van-e különbség?
Elfelejtettem ezt megkérdezni a tanártól, nem nagyon értem és holnap írunk.
Köszi a segítséget!
2013. okt. 15. 18:55
1/5 anonim válasza:
Azonos alapú különböző hatványkitevőjű számok szorzata megegyezik a közös alap a kitevők összegére emelve. Ugyanígy a hányadosnál, azzal a különbséggel, hogy ott összeg helyett különbség.
b^3*b^-3= b^(3+(-3))=b^0=1
b^3/b^3=b^(3-3)=b^0=1
Tulajdonképpen nincs különbség. Mindkettőnél ki kell kötni, hogy b nem lehet 0.
2/5 anonim válasza:
Az elsőt én sem tudom. A másodikban a b^3-t osztod önmagával, tehát 1. Olyan, mint a 4/4, az is 1. Remélem tudtam segíteni :) (8.-os létemre:D)
3/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!:)
2013. okt. 15. 19:08
4/5 anonim válasza:
Hozzátennék még valamit. Majd később, 11. évfolyam környékén b^(-x) megyezik a b^x reciprokával. Tehát b^3*b^(-3)=b^3/b^3 ami ugyanaz, mint a második egyenlet. Lényegében az elsőben ezért NEM lehet b 0.
5/5 A kérdező kommentje:
Köszi.
Lényegében 2 hete ezt tanuljuk, majdcsak megírom valahogy a dolgozatot.:D
2013. okt. 15. 19:22
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!